Kako su Agrokor okupirali dečki s Dalićkinog Hotmaila

Kako su Agrokor okupirali dečki s Dalićkinog Hotmaila

Foto: Index, Patrik Maček/Pixsell

TO što Todorić zvuči kao lik iz Malnarove Noćne more, kako je njegovu odvojenost od stvarnosti opisao Indexov novinar Marko Repecki, ne znači da nije u pravu kada priča kako su se Dalićkini dečki namirili iz njegove privatne imovine. Kao da je njihova.

>> Središnja tema: Index razotkrio Dalićkine mutne poslove oko Agrokora


Prvo je netko trebao glumiti utopljenika: "Državo, pomozi nam!" Tako je razvod braka Todorića, ruskih banaka, zapadnih banaka, lešinarskih fondova, kamatara i dobavljača, umjesto iskusnom konzultantu Antoniju Alvarezu, prepušten u ruke jedne postkomunističke vlade države poznate po kriminalnoj privatizaciji i ortačkom kapitalizmu. 

Zbilja, što bi moglo poći po zlu? Godinu dana pjevale su se domoljubne pjesme, da bismo danas, umjesto ruskih banaka, kojih se vlada grozila na početku, ponovo imali ruske banke. Koja je razlika? Rusi će ionako dobiti ono što su htjeli, ali da nije bilo Lex Agrokora ne bi toliko zaradili kupci junk obveznica i dio dobavljača. Oni su dobili ono što su oteli dioničarima.

Da nije bilo Lexa, ne bi bilo milijuna za savjetnike

Da nije bilo Lexa, ne bi bilo savjetnika na čije će troškove otići oko pola milijarde kuna. Godinu dana Lexa znači godinu dana visokih naknada konzultantima, a veliko finale bit će isplata success feeja (naknade za uspjeh).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da nije bilo državnog uplitanja, ne bi bilo jedinstvene prilike da male, nepoznate tvrtke, kojima je zajednička bila samo pripadnost krugu Martine Dalić, zarade puste milijune na propasti Agrokora.  U rastakanju simbola crony kapitalizma u Hrvatskoj okoristilo se tajno društvo Martine Dalić, neformalna radna skupina koju je, kako je Index otkrio, okupljala preko svoje privatne Hotmail adrese.

Ista ona grupa savjetnika za koje je lagala da rade pro bono. Nagrađeni su u spektakularnoj privatizaciji države od strane potpredsjednice vlade plijenom iz privatne tvrtke. 

Ekipa s Hotmaila pripremala Lex Agrokor

Jedan je postao povjerenik, drugi su promovirani u savjetnike. Jedini koji nisu pristali posvjedočili su Indexu kako je model funkcionirao. Dalić i njezina ekipa s Hotmaila pripremala je Lex Agrokor preko svog privatnog mejla, što jasno pokazuje smjer, ali i mutne namjere. Stvar je od početka bila i ostala - privatna. Nama su, velikodušno, prepustili naknadu štete. Radna skupina na privatnom Hotmailu, odgovornost javna.

Sastanci su navečer iz vlade preseljavani u prostorije brokerske kuće, koja je kasnije konzultirala kolegu konzultanta iz Lexa. Točan sastav autora, suradnika na Lexu, prvi put objavljen je na Indexu tek 25. travnja 2018. Više od godinu dana nakon donošenja Lexa.

Narativ koji plasiraju Dalićkini PR-ovci uvjerava nas da je Todorić bio loš, a onda su došli dobri. Kao da nakon zla uvijek mora doći dobro. Isticanjem samo starih krimena pokušavaju sakriti svoje dilove.  

HDZ-ovci papagajski ponavljaju kako Lex nije zakon za Todorića, nego za očuvanje radnika i gospodarstva. Lex je, to je sada prilično jasno, napisan za Martinu Dalić i njezine dečke.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara