Kako su hrvatski eurozastupnici glasali o uništenju interneta: HDZ-ovci su bili za

Kako su hrvatski eurozastupnici glasali o uništenju interneta: HDZ-ovci su bili za
Screenshot: HRT

EUROPSKI parlament je jučer većinom glasova zaustavio prijedlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi dovela do značajnih komplikacija na internetu. Primjerice, taj bi prijedlog najvjerojatnije ubio popularne memeove i slične stvari. Žestoka javna kampanja očito je urodila plodom pa je protiv nove verzije kontroverzne Uredbe glasalo 318 eurozastupnika, za je bilo njih 278, a suzdržanih 31. Za prolazak je trebalo 299 glasova.

>> Europski parlament glasao protiv uništenja interneta, memeovi ostaju. Barem zasad.

Europski parlament glasao je o tome dozvoljava li se da se s postojećim tekstom Uredbe o autorskim pravima usvojenim na JURI odboru, tj. Odboru za pravna pitanja, uđe u međuinstitucionalne pregovore s Europskim vijećem i Europskom komisijom. 

Hrvatski eurozastupnici bili su podijeljeni oko ove Uredbe. 

Svi HDZ-ovi zastupnici koji su u Europskom parlamentu dio frakcije Europske pučke stranke (EPP) su glasali za nju. To su Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Željana Zovko i Ivica Tolić. Za je također glasala i bivša HSS-ovka Marijana Petir, koja je također u frakciji EPP-a. 

EPP je većinom glasala da podrži novu verziju Uredbe o autorskim pravima, no unatoč tome što su oni najveća frakcija u Europskom parlamentu, prijedlog nije prošao.

Protiv su pak bili Ruža Tomašić (HKS/ECR), Biljana Borzan (SDP/S&D), Tonino Picula (SDP/S&D), Jozo Radoš (ALDE), Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) i Davor Škrlec (neovisno/Zeleni). 

Zanimljivo je da su se protiv nove Uredbe o autorskim pravima ujedinili konzervativni, liberalni i lijevi eurozastupnici.

Priči tu ipak nije kraj, jer se sada Uredba vraća na doradu u nadležni odbor, te nova rasprava i glasanje slijede na jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara