Europski parlament glasao protiv uništenja interneta, memeovi ostaju. Barem zasad.

Europski parlament glasao protiv uništenja interneta, memeovi ostaju. Barem zasad.
Screenshot: Biljana Borzan/ Twitter

EUROPSKI parlament je danas ipak većinom glasova zaustavio prijedlog nove Uredbe o autorskim pravima, koja bi dovela do značajnih komplikacija na internetu. Žestoka javna kampanja očito je urodila plodom pa je protiv nove verzije kontroverzne Uredbe glasalo 318 eurozastupnika, za je bilo njih 278, a suzdržanih 31. 
 
Europski parlament glasao je o tome dozvoljava li se da se s postojećim tekstom Uredbe o autorskim pravima usvojenim na JURI odboru, tj. Odboru za pravna pitanja, uđe u međuinstitucionalne pregovore s Europskim vijećem i Europskom komisijom. 

Kritičari nove verzije Uredbe o autorskim pravima - među kojima je i UN-ov izvjestitelj za slobodu izražavanja David Kaye koji je Europskoj komisiji poslao i službeno prosvjedno pismo - smatraju da bi ova direktiva mogla ozbiljno ugroziti slobodu govora na internetu, ukinula bi popularne memeove, zakočila razvoj digitalnih tehnologija u Europskoj uniji, značajno otežala poslovanje manjih tvrtki i zakomplicirala život korisnika interneta.

Na jesen nova runda rasprava, dotad slijedi nastavak žestokog lobiranja
 
U njoj se skoro sva odgovornost za zaštitu autorskih prava prebacuje na internetske kompanije koje bi ''morale poduzeti mjere koje će osigurati poštovanje ugovora postignutih s vlasnicima autorskih prava za njihova djela''.

Napose se kritizira članak 13 koji odgovornost za kontrolu korištenja autorskog sadržaja u potpunosti prebacuje na pojedine internetske stranice, uvodeći pritom ideju automatskog filtra sadržaja i koji bi de facto zabranio korištenje popularnih memova kao što je Grumpy cat, ali i citate s Wikipedije i razne druge stvari koje su uobičajen i ustaljen dio internetske komunikacije. Problematičan je i članak 11, kojim bi se de facto stvorio porez na linkove.

U svakom slučaju, današnje glasanje u Europskom parlamentu znači da će se eurozastupnici na jesen opet morati pozabaviti ovom temom. Uredba nije trajno odbačena, ali je zakočena, te sad slijedi nova runda lobiranja i izmjena teksta Uredbe o autorskim pravima. Dodatni je problem i njen neprecizni jezik tj. da se određene formulacije mogu tumačiti na razne načine, što znači da će tek sudska praksa nakon izglasavanja Uredbe u kojem god obliku pokazati što ona znači u praktičnoj primjeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara