Kalinić i Simović u Hrvatskoj pripremali ubojstvo srpskog političara?

Tekst: I.M.,I.Kri
Foto: MUP

SRPSKI državni tajnik za pravosuđe Slobodan Homen kazao je kako se istražuju informacije informacije da su Sretko Kalinić i Miloš Simović bili u kontaktu s Darkom Šarićem u vezi s planiranjem novog atentata.

"Simović i Kalinić su se tijekom sedam godina bijega uzdržavali radeći kao plaćeni ubojice i, prema informacijama kojima raspolažemo, bili su potencijalni izvršitelji za atentat u Srbiji", kazao je srpskoj Politici Homen. U istrazi bi se trebalo saznati koji je srpski političar bio na meti te kako je spriječena likvidacija.

Bojović naručio ubojstva Jurišića i Konstantinovića

Luka Bojović, jedna od najjačih figura beogradskog podzemlja, prema pisanju Blica, bio je taj koji je naredio likvidaciju odbjeglih pripadnika "zemunskog klana", Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića. Ubojstva dvojice bjegunaca, što potvrđuju i srpski policijski krugovi, Sretko Kalinić je priznao zagrebačkoj policiji, navevši kako je Jurišića samljeo u stroju za mljevenje mesa i bacio ga u rijeku, dok je Konstantinovića zakopao u blizini autoceste koja vodi od Zagreba prema Beogradu.

U MUP-u Srbije smatraju da je upravo Bojović naredio i Milošu Simoviću da likvidira Kalinića. "Luka Bojović je posljednjih mjeseci počeo čistiti tragove i uklanjati sve u koje nema povjerenja i one od čijeg autoriteta strahuje. To i jest bio motiv naručenog ubojstva Kalinića. Simović ga je trebao likvidirati, a zatim da se, uz pomoć nekoliko suučesnika, prebaciti u Srbiju", kazao je Blicu neimenovani izvor, navodno iz vrha srpske policije, dodajući kako Bojović "priprema teren u podzemlju", koji će mu omogućiti lidersku poziciju u regiji, a koja mu je omogućena uhićenjem Sretena Jocića, njegovog glavnog suparnika, te raspisivanjem tjeralice za Darkom Šarićem, koji je za vrijeme vladavine Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije pomagao "zemuncima" u raspačavanju droge.

Simovića razotkrila supruga

Policija je Kaliniću i Simoviću u trag, prema tvrdnjama istog izvora iz srpske policije, ušla u veljači, kada je Simovićeva supruga s rođakom doputovala u Zagreb: "To putovanje je i ukazalo da su njih dvojica tamo".

Spomenuti izvor navodi i kako se pretpostavlja da je Bojović sa Simovićem uspostavio direktnu vezu nakon što je ubijen njegov kum, Cvetko Simić, koji je dotad bio ključna veza između njega i Simovića. Upravo je Simović, koji je za Bojovića obavljao poslove vezane uz drogu, navodno posljednja osoba koja je kontaktirala sa Simićem uoči njegova ubojstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara