Kalinić optužio Bojovića za ubojstva 11 ljudi

Tekst: I.Ka.
Foto: Interpol

UHIĆENI član "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji se nalazi u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, dao je iskaz hrvatskoj policiji o aktivnostima klana. U Kalinićevom iskazu stoji da je Luka Bojović počinio ili naručio 11 ubojstava, piše Press. U dokumentu pod nazivom "Podaci iz neformalnog razgovora sa Sretkom Kalinićem" Kalinić je opisao mnogobrojna ubojstva koja je počinio "zemunski klan" i te iskaze srpske službe uspoređuju s informacijama koje je dao Miloš Simović.

Kalinić je hrvatskoj policiji kazao kako je Luka Bojović sudjelovao u napadu na Zorana Nedovića Šoka. Naime, Nedović je napadnut od grupe koju je predvodio Bojović. "Prilikom mimoilaženja Sretko je ispalio rafal iz kalašnjikova, pri čemu je nehotično došlo do sudara vozila, nakon čega su napadači pobjegli. Ubili su jednog putnika tada. Prije ovog napada u Srbiju su ušli ilegalno iz BiH kroz ilegalni prijelaz na Drini", navodi se u dokumentu. Kalinić također tvrdi da je Bojović sa Sinišom Petrićem odgovoran za ubojstvo Gorana Marića, koji je bio suradnik Andrije Draškovića i Sretena Jocića, te za ubojstvo Ilije Novonića, Bojovićevog suradnika. Kalinić kaže da su Bojović i Petrić neposredno prije ovog ubojstva boravili u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubili zaštićenog svjedoka Vukojevića

Zatim u Budvi Kalinić je trebao ubiti Ivana Delića prema nalogu Bojovića, ali su tom prilikom pucali na krivu osobu i ubili je. Kalinić je ispričao hrvatskoj policiji i o detaljima ubojstva zaštićenog svjedoka Zorana Vukojevića Vuka, koje su naručili Aleksandar i Miloš Simović, dok su im pomagali Zoran Pović i Branko Bajić, a u žrtvu je pucao Aleksandar Simović. Prilikom ovog ubojstva Povića su ranili te ga izbacili iz automobila ispred bolnice.

Kalinić optužuje Luku Bojovića i da je organizirao ubojstvo Kuje Kriještorca koji je trebao svjedočiti na suđenju za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, ali i da je naručio ubojstvo Berta Jovanovića. Kalinić navodi i da je Bojović ubio Uglješu Aranitovića Uga, kuma Sretena Jocića i vođe kriminalne grupe u Šapcu. Na kraju Kalinićevog iskaza stoji da je ubojstvo Brane Šaranovića u Beogradu također naručio Luka Bojović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara