Kalinić: Zanemaren je zakon o obnovi, mogli su uzeti onaj pisan za Dubrovnik 1980.

Kalinić: Zanemaren je zakon o obnovi, mogli su uzeti onaj pisan za Dubrovnik 1980.
Screenshot: N1

PROČELNIK Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić govorio je o posljedicama poplave za N1

Kaže da se ovakva količina kiše u Zagrebu događa jednom u sto godina i da su poplave posljedica brojnih faktora.

"Ima svega unutra. Zadnjih 30 godina zbog interesa i profita imate maksimalno pogoršavanje u Zagrebu, stare cijevi... Nedavno je bio potres, neke cijevi su sigurno oštećene, to tek treba vidjeti i promijeniti. Gđa Branka Ivančan Picek je rekla da se ovo događa jednom u sto godina. Onda imamo masu materijala nabacanih na ulice, sitni komadići su završili u kanalizaciji, što je dodatno suzilo cijevi. Mora se napraviti projekt zamjene cijevi, moramo se prilagoditi klimi, ovakve situacije će s događati i češće, a ne svakih sto godina. Četiri mjeseca nakon potresa još nemamo zakon", kaže Kalinić za N1. 

"Građani imaju pravo biti nezadovoljni"

Smatra da je zakon trebalo donijeti prije i da nije trebalo raspuštati sabor.

"Glavna struktura je bila ista koja je sad na vlasti, uplašeni od covida da neće imati izbore kasnije zanemarili su ključan Zakon o obnovi Zagreba, mogli su uzeti onaj koji je pisan za Dubrovnik 1980. i krenuti u to. U 9. mjesecu počinju kiše i hladnoća, uvjeti će biti lošiji za obnovu nego sad. Trebalo se krenuti u ozbiljnu obnovu", kazao je Kalinić.

Smatra da građani imaju pravo biti nezadovoljni. Nije čuo današnju izjavu gradonačelnika Milana Bandića, koji je između ostalog rekao da je poplava djelomice krivnja građana koji su ilegalno uređivali suterenske i podrumske stanove: "Nisam to čuo, ali ovo je prilika da svi koji žive u suterenskim, neadekvatnim stanovima, da se pobrinu uz pomoć države i grada da izađu iz toga i dobiju normalne uvjete stanovanja."

Bit će još ovakvih kiša, upozorio je na kraju gostovanja na N1 dodajući da je rješavanje odvodnje dugotrajan proces, ali ga svakako treba napraviti zbog dotrajalosti i klime koja se mijenja iz dana u dan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara