Kanada u šoku nakon tragedije u kojoj su poginuli mladi hokejaši

Kanada u šoku nakon tragedije u kojoj su poginuli mladi hokejaši

Foto: Humboldt Broncos

KANADA u nedjelju žaluje za 15 osoba, većinom mladih hokejaša u dobi između 16 i 21 godine koji su poginuli u sudaru njihova autobusa i kamiona u pokrajini Saskatchewan, i 48 sati nakon tragedije traži odgovore na tu dramu koja je potresla naciju, piše u nedjelju AFP.

Autobus je prevozio juniorsku hokejašku ekipu Broncos iz Humboldta na turnir, kada se na oko 28 kilometara sjeverno od Tisdalea, na autocesti 35, sudario s teškim kamionom.

Istraga će biti "vrlo složena"


Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC, savezna policija) priopćila je da će istraga, koja bi trebala utvrditi okolnosti zbog kojih se dogodila teška nesreća, biti "vrlo složena" i zahtijevati "vremena".

Jedina osoba koja je u nesreći prošla netaknuto je vozač kamiona i njega je GCR, koji odbija nagađati o uzrocima teškog sudara, pustio na slobodu.

Savezna policija je tek kazala da se kamion kretao u smjeru zapada, a autobus prema sjeveru te da su se sudarili na pola puta između Tisdalea i Nipawina, na križanju cesta 35 i 335.

Osim 15 poginulih, u nesreći je 14 osoba ozlijeđeno, a neki su i dalje u kritičnom stanju.

"Šokirani smo gubitkom koji nas je pogodio", izjavio je predsjednik kluba Broncos Kevin Garinger na kanadskoj TV postaji CBC. "To je strašna nesreća", izjavio je Darren Opp, predsjednik Nipawin Hawksa, ekipe koja je trebala biti protivnik Broncosa.

Svi ozlijeđeni su prevezeni u Saskatoon, 235 kilometara na jugoistok zemlje. "Petak je bila moja najdulja, najteža i najtragičnija noć u karijeri", napisao je na Facebooku liječnik Hasan McMasri.

"Cijela zemlja je u stanju šoka"


Kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je sućut obiteljima poginulih.

"Cijela zemlja je u stanju šoka i tuge", kazao je Trudeau. Sućut obiteljima i Kanadi izrazio je i američki predsjednik Donald Trump koji je nazvao premijera Trudeaua.

Počast i sućut izrazile su i najveće kanadske i američke hokejaške ekipe poput Maple Leafsa iz Toronta i Canucksa iz Vancouvera.

Jedan od najboljih timova američkog NHL-a Chicago Blackhawks odlučio je na utakmici protiv Jetsa iz Winnipega nositi dresove Broncosa.

"NHL oplakuje one koji su nas napustili i nudi sućut i snagu ozlijeđenima", poručio je predsjednik NHL-a Gary Bettman.

NHL će, kao i Blackhawksi i Jets donirati po 25.000 američkih dolara Broncosima iz Humboldta. Prikupljanje sredstava za pomoć toj maloj zajednici od 6000 stanovnika već je dosegnula gotovo dva milijuna dolara. No usprkos svoj pomoći i potpori, šok i nevjerica u tom gradiću iz kojeg potječe većina žrtava, vrlo su bolne.

"Ovo je crni dan za naš grad", kazao je gradonačelnik Rob Muench.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara