KAOS U VENEZUELI Maduro "utvrđuje diktaturu": UN optužio vladu za kršenje ljudskih prava

KAOS U VENEZUELI Maduro "utvrđuje diktaturu": UN optužio vladu za kršenje ljudskih prava
Foto: Hina
 
VENEZUELSKE snage sigurnosti upotrijebile su prekomjernu silu kako bi suzbile protuvladine prosvjede, ubivši od travnja desetke ljudi i pritvorivši gotovo 5000, od kojih je 1000 još u pritvoru, objavila je u utorak agencija UN-a za ljudska prava.
 
Po preliminarnim podacima koji se temelje na 135 intervjua provedenih na daljinu i u Panami, UN navodi da je istražio 124 smrtnih slučajeva i utvrdio da su za 46 odgovorne snage sigurnosti, a 27 provladine oružane skupine, dok za ostale još nije jasno tko je odgovoran.
 
"Odgovornost je u najvećoj mjeri na vladi"
 
"Zabrinuti smo da situacija u Venezueli eskalira i ta kršenja ljudskih prava ne pokazuju znakove popuštanja pa smo zabrinuti zbog smjera u kojem se situacija razvija", rekla je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani novinarima u Ženevi: "Odgovornost za kršenja ljudskih prava o kojima govorimo u najvećoj je mjeri na vladi."
 
Venezuelu od travnja potresaju prosvjedi kojima se traži odlazak socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura zbog velike političke i gospodarske krize u zemlji. Do sada je poginulo najmanje 125 ljudi.
 
"Teroristički napad" na vojnu bazu: "Žele me svrgnuti uz pomoć Washingtona"
 
U nedjelju je skupina muškaraca u vojnim odorama napala vojnu bazu u Valenciji pozivajući narod na pobunu protiv vlasti. Vojska tvrdi da je napad izvela skupina civilnih kriminalaca obučenih u vojne odore i jedan poručnik dezerter.
 
Maduro je ocijenio da je riječ o terorističkom napadu i optužio desnicu da ga želi svrgnuti s vlasti uz potporu Washingtona. Venezuelanska vojska do sada se nije odazvala pozivima oporbe da joj se pridruži.
 
Zbog prosvjeda uhićen oporbeni načelnik
 
Vrhovni sud Venezuele u utorak je donio odredbu o uhićenju oporbenog načelnika Chacaoa, Ramona Muchacha. U priopćenju suda stoji da ga je ustavno sudsko vijeće osudilo na 15 mjeseci zatvora te smijenilo s dosadašnje dužnosti. 
 
Muchacho se tereti za nepoštovanje suda, točnije smatra ga se odgovornim jer nije poslušao odredbu da zajamči slobodan promet u općini Chacao, u kojoj prosvjednici već više od četiri mjeseca svakodnevno blokiraju ulice i postavljaju barikade.
 
"Utvrđivanje diktature": "Osuđuje nas se jer jamčimo ljudima osnovna prava"
 
Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon početka rada zakonodavnog "supertijela" nazvanog ustavotvorna skupština, za koje Maduro kaže da će donijeti mir zemlji, ali kritičari kažu da se radi o 
utvrđivanju diktature.
 
Muchacho, koji se nije pojavio ni na jednom saslušanju, odluku smatra pokušajem prikrivanja međusobnog neslaganja: "Osuđuje nas se zato što obavljamo svoj posao, jer jamčimo ljudima njihovo legitimno pravo na prosvjede, kao i pravo svih stanovnika Venezuele na ostvarenje svojih građanskih i političkih prava", napisao je Muchacho u e-mailu svojim sljedbenicima.
 
Vrhovni sud je već ranije koristio sličnu argumentaciju kako bi slao u zatvor načelnike općina u kojima se događaju prosvjedi. Kritičari kažu kako takve odluke pokazuju da je najviši sud postao produžena ruka vladajuće socijalističke stranke. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara