Kapetan Dragan za svjetske medije "igrač s klupe"

Kapetan Dragan za svjetske medije "igrač s klupe"

U OVOM trenutku je još rano donositi zaključke o tome kako će završiti priča o Draganu Vasiljkoviću alias Danielu Sneddenu alias Kapetanu Draganu, ali je zato jedna druga stvar prilično izvjesna - ta priča će se pričati u Hrvatskoj i nigdje drugdje.

Barem takav dojam se stječe na osnovu načina na koje su svjetski mediji dočekali vijest o uhićenju bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih postrojbi u "Krajini". Praćenje tog događaja se svelo na uglavnom šturo prenošenje agencijskih vijesti, bez ikakvih komentara. Vrlo je vjerojatno da će, kada australski sud bude odlučio o izručenju, to biti popraćeno na sličan način.

Čovjek koji je svojevremeno bio jednim od najživopisnijih sudionika krvave drame na prostorima bivše Jugoslavije najvjerojatnije neće moći računati na podršku javnosti u obje države za koje je tvrdio da su mu domovine - Srbiji i Australiji.

U Srbiji će ga liberalni dio javnosti smatrati samo još jednim krivcem za događaje zbog kojih srpski narod dan-danas uživa istu onu "popularnost" koju su Nijemci uživali nakon drugog svjetskog rata. Nacionalisti mu, pak, nikada neće oprostiti to što je, u zamjenu za imunitet, na haškom sudu "cinkao" Slobodana Miloševića i tako dao svoj doprinos "belosvetskoj" zavjeri protiv Srba.

Što se njegove nove domovine tiče, ni tu nije mogao računati na neku veliku solidarnost. Teško je zamisliti da bi vlada u Canberri s nekim posebnim entuzijazmom mogla reagirati na izjave koje Australiju, posredno i neposredno, prokazuju kao sudionika u balkanskom krvoproliću 1990-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško da je mogao očekivati i neke posebne simpatije ni od australske javnosti, koju ovih dana more daleko veće brige od nekih davno završenih sukoba na drugom kraju svijeta. Australska vlada, koja se smatra jednim od najvjernijih Bushovih saveznika, godinama trpi žestoke kritike zbog borbe protiv terorizma koja uključuje trpanje ilegalnih imigranata iz islamskih zemalja u logore na udaljenim pacifičkim otocima, odnosno ekspresno izručivanje izbjeglica matičnim zemljmama gdje im često prijeti politički progon, zatvor ili pogubljenje.

Vasiljković je prošle godine svojim egzibicionističkim izjavama ne samo skrenuo pažnju na sebe, nego i kritičarima australske vlade dao sjajan argument da je optuže za rasizam, islamofobiju i dvostruka mjerila. Naime, dok je uložen veliki napor da se život u Australiji pod geslom borbe protiv terorizma zapriječi ljudima, od kojih su mnogi ništa drugo do bezazleni ekonomski emigranti, dotle su se zatvarale oči pred činjenicom da je Australija postala utočište, a nekad i prilično ugodno mjesto za život, ljudima za koje osnovana sumnja da su ratni zločinci.

Stoga je sasvim razumljivo da bi australska vlada bila najsretnija da se cijeli slučaj razriješi što prije, odnosno da se taj vrući krumpir udijeli Hrvatskoj. Hrvatska vlada će se, pak, pobrinuti da suđenje Vasiljkoviću postane pravosudni spektakl desetljeća, odnosno da domaći mediji pišu o tome i ničemu drugome, dijelom i zato da bi javnost natjerali da zaboravi na jedno drugo suđenje za ratne zločine.

U tome će im Vasiljković, "gospodar rata" koji se može pohvaliti čašću koja je izmakla svim njegovim kolegama s područja bivše Jugoslavije - titulom strip-junaka - svakako pomoći, jer je prošle godine pokazao kako ne može odoljeti sirenskom zovu slave, čak ni u slučaju kada bi ga ta "slava" mogla koštati dva desetljeća života.

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara