Karadžić će bojkotirati početak suđenja

Karadžić će bojkotirati početak suđenja

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

BIVŠI vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić je pismeno obavijestio Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije da će bojkotirati početak suđenja. "Obavještavam vas da moja obrana nije spremna na suđenje koje započinje 26. listopada, te se stoga, toga dana neću pojaviti na suđenju", napisao je Karadžić u obavijesti Haškome sudu.

Nekadašnji vođa bosanskih Srba koji je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti ratne zločine za vrijeme rata u BiH će se braniti sam. Karadžić je od suda u nekoliko navrata, tražio odgodu suđenja objašnjavajući da nije imao dovoljno vremena pripremiti se za suđenje. Sud mu zahtjev nije odobrio tvrdeći da je od srpnja prošle godine, kad je uhićen, imao dovoljno vremena pripremiti obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haški tužitelji su poručili da su spremni za početak suđenja. "Mi smo spremni, na sucu je da odluči", izjavila je Olga Kavran predstavnica za medije glavnoga haškoga tužitelja Sergea Brammertza. Prema njenim riječima, najvažnije je da suđenje napokon počne, a "ako to ne bude u ponedjeljak, neka bude ubrzo nakon toga".

Kako su poručili iz Haškoga suda, suđenje se može započeti i bez Karadžića, ali će predsjednik suda od njega ipak zahtijevati da se pojavi pred sudom. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara