Karadžić ostaje pri svome: Opsada Sarajeva je mit

Karadžić ostaje pri svome: Opsada Sarajeva je mit

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

PREMA najavi, tijekom drugoga dijela iznošenja uvodne riječi, Radovan Karadžić će se osvrnuti na dio optužnice u kojem stoji da su 1994. godine uzeti međunarodni taoci, ali i na zločine u Sarajevu. Prema riječima Karadžićeva pravnog savjetnika, okrivljenik je jučer prikazao tumačenje događaja u BiH koje se uvelike razlikuje od onoga navedenoga u optužnici.

"Sve političke odluke Srpske demokratske stranke, poput formiranja posebne skupštine i Republike bosanskih Srba, bile su iznuđene prethodnim potezima ka nezavisnosti BiH koje su povlačili SDA i HDZ, zanemarujući volju Srba da ostanu u Jugoslaviji", rekao je Karadžić tijekom današnjeg iznošenja uvodne riječi, dodajući kako je "usvajanje deklaracije o nezavisnosti BiH u listopadu 1991. bilo nezakonito i protuustavno, bez predstavnika Srba koji su se tome protivili i napustili zasjedanje".

Navodeći dokaz da je srpska strana u BiH bila za mirno političko rješenje, Karadžić je naglasio da je SDS u veljači 1992. godine prihvatila rješenje "tri Bosne u jednoj Bosni", odnosno da BiH bude nezavisna, s tri konstitutivne jedinice.  

U BiH su do 1. travnja 1992. ubijani samo Srbi

Karadžić je odbacio navode tužiteljstva koji ga terete za huškačku politiku tvrdeći da su do 1. travnja 1992. u BiH "ubijani samo Srbi". Također, Karadžić je SDA, s kojim je njegova stranka dijelila vlast, optužio da je izvršio nezakonitu mobilizaciju pripadnika MUP-a, a da je članovima SDS-a "prisluškivao telefonske razgovore". Također, Karadžić je potvrdio da tužiteljstvo ne može pronaći niti jedan dokument, zakon ili odredbu koju je on potpisao kao predsjednik skupštine kojim bi mu se moglo staviti na teret kršenje međunarodnog prava.

Karadžić je najavio da će tijekom postupka objaviti dokaze o tajnom sporazumu nekadašnjih predsjednika Hrvatske, Slovenije i BiH, Franje Tuđmana, Milana Kučana i Alije Izetbegovića, o napadu na JNA, postignutom u srpnju 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimani ubijali svoje ljude da izazovu intervenciju Zapada

"Srpska Republika BiH je osnovana da se spriječi SDA da postigne svoj cilj: nezavisnost BiH", rekao je Karadžić.

Prema pisanju Guardiana, Karadžić je danas optužio bosanske Muslimane da su ubijali vlastite ljude u Sarajevu kako bi izazvali intervenciju zapadnjačkih snaga protiv bosanskih Srba. Prema Karadžićevim riječima, bosanski Muslimani su sami izvršili masakr na sarajevskoj tržnici 5. veljače 1994. godine u kojem je ubijeno 68 civila, a ranjeno 200. Kako Guardian navodi, u dugoočekivanom samoportretiranju koje je Karadžić jučer i danas prikazao pred sudom, on se oslikao kao neshvaćeni antikomunistički disident.

Prema Karadžićevim riječima, opsada Sarajeva je bila mit kojim se željelo uplesti NATO u rat u BiH, i to na strani Muslimana.

Ukoliko Karadžić danas ranije od predviđenoga završi s iznošenjem uvodne riječi, postoji mogućnost da danas ispita i prvoga svjedoka optužbe. Prema Robinsonovim riječima, postoji mogućnost da, "ukoliko Karadžić odluči da ne može sam obaviti unakrsno ispitivanje", tada to umjesto njega učini od suda dodijeljeni branitelj, Richard Harvey.

Početkom današnjega zasjedanja sudsko vijeće je odobrilo Karadžiću da uloži žalbu na odluku o početku dokaznog postupka saslušanjem prvog svjedoka. Karadžić je u prijašnjim zahtjevima odgode tražio da suđenje bude odgođeno do 17. lipnja kako bi se mogao "kvalitetno pripremiti za suđenje jer mu je sudsko tajništvo uskratilo novac za obranu", prenosi B92.

Danas i nastavak suđenja Šešelju

Na Haškom tribunalu danas se nastavlja i suđenje Vojislavu Šešelju za ratne zločine. Šešelju se sudi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara