Karamarkov odlazak rješava političku krizu: Hoće li šef HDZ-a prekinuti igru u kojoj ne može pobijediti?

Karamarkov odlazak rješava političku krizu: Hoće li šef HDZ-a prekinuti igru u kojoj ne može pobijediti?

Foto: Hina

NAKON dramatičnog tjedna, koji se produžio i na subotu, nedjelja je na političkoj sceni donijela zatišje. Nakon dramatičnog petka i ništa manje dramatične subote, danas je glavna vijest odluka HDSSB-a da se ne ide u nikakvo preslagivanje, već da su njima cilj novi izbori.

Time je Karamarko izgubio dvije moguće ruke na koje, ruku na srce, nikada nije ni mogao računati. No, da bi do preslagivanja došlo prvo treba pasti Vlada, a Vlada pada onda kad je pao premijer.

Naime, nakon pada Vlade počinje tridesetodnevni proces u kojoj ključnu ulogu igra Kolinda Grabar Kitarović, baš kao što je ključnu ulogu igrala i u postizbornim događanjima. Ona je važna jer imenuje mandatara, odnosno osobu koja će u roku 30 dana od pada Vlade njoj dokazati da ima podršku najmanje 76 zastupnika za sastav nove Vlade čime bi se izbjegli novi izbori.

Sizifov posao Tomislava Karamarka

HDZ je javno rekao kako premijer Orešković više nema njihovu podršku pa je sljedeći njihov logičan korak traženje njegova opoziva u Saboru. Oni to već sutra mogu zatražiti čime bi možda preduhitrli neugodno glasanje o povjerenju Karamarku. Teoretski se, naime, može dogoditi, u slučaju da HDZ odigra brzo, da glasanje o povjerenju Oreškoviću na dnevnom redu bude prije od glasanja o povjerenju Karamarku za što je krajnji rok 18. lipnja.

Glasanje o povjerenju Karamarku snažan je udarac šefu HDZ-a kojemu bi time politička karijera bila gotovo zapečaćena, ali je i snažan udarac samom HDZ-u. HDZ se još bori s ostavštinom Ive Sanadera, a novi udarac u smislu nepovjerenja Tomislavu Karamarku loše bi utjecao na sve lošiji rejting HDZ-a. Ako bi se to glasanje uspjelo izbjeći, požar koji je buknuo u Aferi konzultantica barem bi donekle bio saniran. Upravo zbog toga čak je i oponentima unutar HDZ-a, a vidjeli smo da ih ima, u interesu je da ta priča završi.

Mjesec dana kokošarenja

U slučaju da opoziv Oreškovića prođe, čeka nas vruće političko ljeto. Tada počinje mjesec dana u kojemu netko predsjednici mora dati potvrdu o 76 zastupnika na koje može računati ili idu novi izbori. Most je rekao da su oni spremni nastaviti s HDZ-om u Vladi uz uvjet da u toj Vladi ne bude Tomislava Karamarka. No, to je bilo prije nekoliko dana, a politička situacija, kao i odnosi HDZ-a i Mosta, mijenjaju se iz sata u sat. Kao prvo, Karamarko nije pokazao nikakvu spremnost da odstupi i popusti zahtjevima Mosta i nezadovoljnicima u stranci, a kao drugo, pitanje je na što bi ličila još jedna Vlada Mosta i HDZ-a. Razbijeno staklo može se zalijepiti, ali to je i dalje razbijeno staklo.

Mostu, opet, trenutno na ruku ide činjenica što su zaustavili pad rejtinga, a ukoliko nastave s beskompromisnom politikom prema HDZ-u, taj rejting bi im mogao i skočiti. Sa te strane, teško je vjerovati da bi Most mogao raditi ikakve ustupke HDZ-u. Čak i u slučaju da se Karamarko povuče i dođe dogovora do stvaranja nove Vlade HDZ-a i Most, Most će biti taj koji će diktirati pravila igre. A to je nešto što HDZ ne može podnijeti.

U svakom slučaju, novi izbori su i dalje najrealnija opcija, a Karamarko je svakog dana u sve bezizlaznijoj situaciji. Sve i da sruši Oreškovića i izbjegne glasovanje o vlastitom opozivu, on nema prostora za preslagivanje, što god Bandić o tome tjednima govorio. On će to svakako pokušati, ali to neće uspjeti. Svakako, ako dođe do toga da netko mjesec dana pokušava složiti kakvu takvu većinu, to će više sličiti na cjenkanje na pazaru, nego na ozbiljnu politiku.

SDP-u preslagivanje ne treba, oni mirno mogu stajati sa strane i čekati nove izbore. Upravo zbog toga Milanovića već tjednima nema nigdje, a znamo da je poput lešinara skakao i na manje stvari vezane uz Karamarka.

Zapravo, ovu cijelu dramu već je odavno mogao prekinuti Tomislav Karamarko svojim odlaskom, no on to nije spreman učiniti. Šef HDZ-a našao se u bezizlaznoj situaciji koja, sve je izvjesnije, vodi do novih izbora. Samo je pitanje na koji će  se način do izbora doći.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara