Kardinal Bozanić u posjetu Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji

ZAGREBAČKI nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić posjetio je danas Đakovačku i srijemsku biskupiju i njezino sjedište Đakovo.

Prvi je to Bozanićev kardinalski posjet nekoj biskupiji zagrebačke metropolije, koji je počeo sinoć svečanom večernjom u kapelici Bogoslovnog sjemeništa gdje je jutros, na svetkovinu Bezgrješna Začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice sjemeništa, predvodio misno slavlje.

Zatim je u Biskupskom domu đakovački i srijemski biskup Marin Srakić u čast uzoritog kardinala priredio svečani prijam kojem su nazočili pomoćni biskupi Đuro Gašparović i Đuro Hranić, ravnatelji biskupijskih ustanova, provincijalna poglavarica samostana milosrdnih sestara sv. Križa Franciska Molnar, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, Valdina povjerenica za Osječko- baranjsku županiju Jadranka Nikolov te gradonačelnici Đakova, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Donjeg Miholjca i Belišća.

Zaželjevši dobrodošlicu kardinalu i čestitavši mu imenovanje, biskup Srakić rekao je kako će đakovačka i srijemska biskupija ovu godinu pamtiti po nizu događaja - posjetu Svetog Oca, koji je bio istinska duhovna obnova za sve nas, proslava 150. obljetnice zagrebačke metropolije te Papino proglašenje nadbiskupa Bozanića kardinalom, što je još jedan dar Svetoga Oca Crkvi u Hrvata, rekao je Srakić. Dodao je kako su na susret pozvani i politički predstavnici jer je i crkvena i civilna vlast, svaka na svom području, u službi služenja čovjeku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za đakovačku i srijemsku biskupiju i njezino sjedište Đakovo 2003. je povijesna godina u kojoj ih je Sveti Otac posvetio svojom prisutnošću i gdje je bio posebno razdragan. Papa je tu biskupiju i njezin grad Đakovo spomenuo i za objeda u Rimu, u povodu imenovanja novih kardinala, čime je ta biskupija pronijela Hrvatsku u srce Katoličke crkve", rekao je Bozanić, pozdravivši odluku biskupa Srakića da na prijam pozove i predstavnike civilnih vlasti.

Obrativši se posebno, kako je rekao, ljudima od politike, kardinal Bozanić je naglasio da je Crkva otvorena za svaku suradnju koja je usmjerena k čovjekovu dobru. "I Sveti Otac govori da je čovjek put Crkve. Svi mi služimo čovjeku i njegovu općem dobru, jer to od nas traži naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Što bi od našeg naroda bilo da ga u povijesti nije pratila Katolička crkva? Posebno je to u tijeku svog pontifikata istaknuo Ivan Pavao II. koji je potvrdio povijesnu konstantu da hrvatski narod u papinstvu i Svetoj Stolici nalazi onoga tko ga shvaća."

Nakon prijama kardinal Bozanić nakratko se susreo s novinarima te odgovorio na nekoliko njihovih pitanja. Zamoljen da kaže što je njegova ovogodišnja središnja božićna poruka, Bozanić je odgovorio: "Problem u prenošenju poruka jest što se njihova misao izvlači iz konteksta zbog čega izostane cjelovito shvaćanje poruke pa će objava moje božićne poruke pričekati vrijeme kad ću je objaviti u cijelosti".

Posjet đakovačkoj i srijemskoj biskupiji kardinal Bozanić završit će večeras u đakovačkoj katedrali služenjem svete mise.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara