Karlovački župan traži sastanak s Oreškovićem zbog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori

Karlovački župan traži sastanak s Oreškovićem zbog  centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori

Foto: FAH

KARLOVAČKI župan Ivan Vučić na sjednici županijske skupštine u četvrtak rekao je da će tražiti pomoć premijera Tihomira Oreškovića kako bi se spriječilo da se zbog Plana gospodarenja otpadom 2016 -2022  Ministarstva zaštite okoliša i prirode zaustavi projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

Nakon usvajanja Izvješća o poslovanju Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Kodos na sjednici se raspravljalo  o Planu gospodarenja otpadom za razdoblje 2016. do 2022.  Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koji će uskoro biti upućen na javnu raspravu.  Zbog tog su plana, kako je više puta rečeno, zaustavljene aktivnosti za izgradnji Centra na Babinoj gori.

Župan Ivan Vučić je zatražio sastanak s premijerom Oreškovićem da se ne prekine projekt u koji je, kako je rekao, uloženo nekoliko godina rada i puno novaca.

Nova direktorica Centra Kodos  Marija Tufeković  je rekla kako je na Babinoj gori sve stalo zbog plana ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića  da se izmjeni Plan gospodarenja otpadom tako da se na Babinoj gori ne bi koristila planirana tehnologija za mikrobiološku obradu već nova, još nedefinirana,  Kako je rekla,  puno više otpada bi se recikliralo, a na odlagalište bi se dovozilo  8,8 tisuća tona otpada godišnje, umjesto 35 tona koliko je bilo planirano.  "Imajući to u vidu moguće je i administrativno zatvaranje gradilišta. Ako Studija izvodljivosti bude odbijena to znači da će sve ići ispočetka", rekla je Tufeković.

Tražio sastanak s Oreškovićem

Župan je potom rekao da je on, kao i neki drugi župani, tražio sastanak s premijerom Oreškovićem jer smatra da je "neodgovorno vraćati na početak posao koji traje od 2008. godine".  Sve smo radili u suradnji s nadležnim ministarstvima i Fondom za zaštitu okoliša, sve po pristupnim dokumentima EU, sve po važećim propisima i strategijama, ali  dolaskom novog  Mostovog ministra, ništa nije dobro. Rekao sam mu da u načelu podržavam njegov stav, ali da je nerealan i da je nemoguće sve zaustaviti.

Vučić tvrdi kako je ministru Dobroviću  rekao:  "Potpišite to ministre  pa da se zna 2018. godine zbog čega i koga nećemo imati kamo sa smećem." Ocijenio  je da je to rezultat nesuradnje državne uprave.  Bez obzira što je centar gospodarenja otpadom Marišćina gotov grad Rijeka svoj otpad odvozi u Koprivnicu, a Marišćina  je bio dobar primjer rješavanja problema s otpadom. Kako je rekao župan, za to nisu krivi ni SDP ni HDZ. "To je bez pameti. Već sam poslao pismo premijeru i reći ću mu da gradnja treba ići dalje, a svatko će normalan težiti da se što više otpada reciklira" .

Za župana Vučića,  ministrov plan je nerealan  jer  prema tom planu,  Hrvatska bi imala dva milijuna kućnih kompostera, "što kao predviđanje ne bi smislila ni klasa optimist".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara