Katalonski predsjednik: Madrid je suspendirao neovisnost Katalonije, ovo je izvanredno stanje

Katalonski predsjednik: Madrid je suspendirao neovisnost Katalonije, ovo je izvanredno stanje

Foto: FAH

ŠPANJOLSKA policija upala je u urede katalonske vlade i uhitila tamošnje dužnosnike kako bi se obustavio zabranjeni referendum o neovisnosti te najbogatije španjolske regije, a predsjednik Katalonije je ocijenio da je tim potezom Madrid ustvari suspendirao autonomiju Katalonije.

Stotine prosvjednika okupilo se ispred ureda regionalne vlade u središtu Barcelone, mašući crveno-žutim katalonskim zastavama, uz povike "Okupacijske snage van" i "Gdje je Europa".

"Španjolska država je zapravo suspendirala autonomiju Katalonije i uspostavila izvanredno stanje", kazao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.

"Osuđujemo i odbacujemo nedemokratske i totalitarne poteze španjolske države", poručio je i dodao da bi se bez obzira na to Katalonci trebali u velikom broju pojaviti i glasati na referendumu 1. listopada o odcjepljenju od Madrida.

Pripreme za referendum

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija je upala u urede ministarstva gospodarstva, unutarnjih i vanjskih poslova, socijale, telekomunikacija i poreznih odjela.

Napetosti između Barcelone i Madrida narasle su u protekla dva tjedna zbog pripreme čelnika te bogate sjeveroistočne regije za referendum 1. listopada o odcjepljenju od Španjolske.

Novine El Pais pišu kako je uhićeno sveukupno 14 ljudi.

Zapljena letaka

Španjolska policija u utorak je zaplijenila više od 45 tisuća omotnica zapakiranih u kartonske kutije, kojima je katalonska vlada htjela obavijestiti ljude diljem regije o referendumu.

U utorak su brojni katalonski gradonačelnici bili prisiljeni pojaviti se pred državnim tužiteljem nakon što su optuženi za potporu referendumu čije održavanje Madrid zabranjuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara