Katalonski premijer se ne želi povući: "To je pokušaj državnog udara"

Katalonski premijer se ne želi povući: "To je pokušaj državnog udara"
Foto: EPA

PREDSJEDNIK katalonske vlade Quim Torra poručio je kako se neće povući s dužnosti unatoč presudi Vrhovnog suda koji je potvrdio odluku prema kojoj mora otići jer je prošli mjesec osuđen na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti.

"Ovo je nova povreda suvereniteta parlamenta Katalonije. Ne prihvaćamo učinke te presude. To je pokušaj državnog udara", izjavio je 56-godišnji Torra danas u javnom obraćanju dok su iza njega stajali članovi njegove regionalne vlade.

Torra se žalio Vrhovnom sudu, ali uzalud

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, prije tjedan dana je priopćila kako se Torrina vjerodajnica zastupnika izabranog u parlamentu Katalonije ukida. Time je zatražila da napusti dužnost predsjednika katalonske vlade. Na nju je došao kao zastupnik parlamenta poslije regionalnih izbora u Kataloniji održanih 21. prosinca 2017. godine.

Torra se žalio Vrhovnom sudu, no sud je odbacio njegovu žalbu čime je ostala na snazi odluka administrativnog tijela.

Šef parlamenta: Torra treba ostati predsjednik vlade

Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent, također zagovornik nezavisnosti Katalonije, poručio je kako Torra treba ostati na funkciji predsjednika vlade i zastupnika u katalonskom parlamentu.

"Pravilnik katalonskog pravilnika jasno kaže kada se gubi status zastupnika, a razlog za to nije nastupio. Odluka administrativnog tijela nije nadležna za oduzimanje mjesta u katalonskom parlamentu", rekao je Torrent na konferenciji za medije u Barceloni.

Kazao je kako sudska presuda Torri nije konačna te da će ga katalonski parlament nastaviti podržavati.

"Torra ostaje zastupnik sa svim pravima", napomenuo je.

Podsjetimo, Viši sud pravde Katalonije osudio je u prosincu Torru na godinu i pol dana zabrane obnašanja javnih dužnosti jer je tijekom predizborne kampanje u travnju odbio skinuti simbole potpore zatvorenim zagovornicima nezavisnosti s javnih površina.

Torrin mandat istječe u prosincu 2021. godine. U listopadu je rekao kako do tada namjerava organizirati novi referendum o nezavisnosti i uspostaviti Republiku Kataloniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara