Katastrofa u Brodu: Ovo nije prvi put da je gorio isti pogon u rafineriji

Katastrofa u Brodu: Ovo nije prvi put da je gorio isti pogon u rafineriji
Foto: Čitatelj Indexa

JUČER navečer oko 21:30 došlo je do silovite eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu. Poginuo je jedan radnik, a ozlijeđeno je deset osoba. Eksplozija je zatresla i cijeli Slavonski Brod.

>> Ovo je radnik koji je poginuo u eksploziji rafinerije. Planirao je vjenčanje

>> Gradonačelnik Broda Kolindi: "Dobro smo prošli kako je moglo biti"

>> Na Savi se nakon eksplozije pojavila naftna mrlja od pet kilometara

Isti pogon gorio je i 1983.

Građani Bosanskog Broda kažu da je isti pogon gorio i prije 35 godina, piše N1.

"Sinoć je bila jaka detonacija oko 21:40 sati. Mi koji smo rođeni i živimo ovdje cijeli život pomislili smo da se radi o rafineriji. Nisam stručnjak, završio sam društvene znanosti, ali se to događa. Tvornica se ne održava kako bi to trebalo. Taj pogon zvani 'kreking' je prije 35 godina gorio", rekao je jedan stanovnik Bosanskog Broda za N1.

"Od kako sam u Brodu, tako nešto nisam doživio", dodao je.

Procurilo je gorivo i zahvatilo postrojenje toplane?

Prema neslužbenim informacijama, do nesreće je došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane nakon čega je buknuo požar. Priopćenjem su se jutros javili iz Optima grupe koja upravlja rafinerijom, kazavši da su oformili komisiju koja će utvrditi točan uzrok požara.

Na rijeci Savi kod Slavonskog Broda jutros je uočeno onečišćenje. Naftna mrlja dugačka je oko pet kilometara i široka 15 metara, a postojanje mrlje potvrdio je i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

"Službe su na terenu, angažirana je tvrtka koja se bavi sanacijom takvih onečišćenja, a i vatrogasci će s njima pokušati napraviti sanaciju rijeke Save i utvrditi uzrok onečišćenja jer u ovom trenutku ne znamo je li ono povezano sa sinoćnjom eksplozijom", rekao je Marušić.

Napomenuo je da onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu nema, kao i opasnosti za zdravlje ljudi. Dodao je i da se čuo s premijerom, predsjednicom i ministrom zdravstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara