Katastrofa u Meksičkom zaljevu postaje međunarodni incident

Tekst: J.D., F.M., H.A.
Foto: AFP


BRITANSKA naftna kompanija British Petroleum ponovno je pod paljbom zbog svog rješavanja krize u Meksičkom zaljevu, a cijela situacija dovela je do potencijalno nezgodnog sukoba između Velike Britanije i SAD-a, čiji su čelnici preko telefona rješavali nesporazume.

BP je ovaj mjesec na izvor iz kojeg u zaljev curi nafta stavili kupolu koja prikuplja oko polovicu opasnog fosilnog goriva, ali budući da iz izvora ispod potonule platforme Deepwater Horizon dnevno curi 40.000 barela dnevno, problem je daleko od riješenog.

BP opet ukoren

Kontraadmiral Obalne straže James Watson rekao je BP-u u pismu objavljenom jučer da njihov plan za sprečavanjem katastrofe nije dovoljno razrađen, te da nije uključio mjere opreza u slučaju kvara na opremi ili drugih problema.

Tvrtki je dao dva dana da nađe rješenje. "BP u sljedećih 48 sati mora identificirati dodatne kapacitete za sprečavanje curenja koji mogu biti upotrijebljeni", napisao je Watson.

U Meksički zaljev je dosad iscurilo između 43 i 160 milijuna litara nafte. Ovim tempom Deepwater Horizon uskoro može postati najveća zabilježena naftna katastrofa u povijesti.

Bijes američke javnosti sve veći

Američka javnost sve je nezadovoljnija cijelom situacijom, a članovi Kongresa traže od predsjednika Baracka Obame da zauzme čvršći stav prema BP-u. Ministarstvo pravosuđa već je ranije otvorilo kaznenu istragu, ali čini se da Obama jednostavno ne može napraviti dovoljno da bi umirio bijes.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Problemi se pak javljaju i novom britanskom premijeru Davidu Cameronu. BP je jedna od najvećih tvrtki na svijetu, i jedna od glavnih uzdanica britanskih mirovinskih fondova, a dosad je već izgubila značajnu količinu novaca zbog krize, dijelom zbog pada vrijednosti dionica, dijelom zbog novca koji mora i morat će uložiti u saniranje katastrofe.

Obama i Cameron stoga su sinoć proveli 30 minuta na telefonu, kako bi pokušali razriješiti probleme. Obama je Cameronu rekao da ne namjerava rušiti vrijednost BP-a, ali iz krugova oko Bijele kuće čuje se da američki predsjednik nema nikakvu namjeru pustiti BP da lagano prebrodi katastrofu, nego da će od njih zahtijevati da isplate punu vrijednost odštete.

Početak međunarodnog incidenta?

Neki američki zakonodavci traže od BP-a da zaustavi isplaćivanje dividendi svojim dioničarima dok se kriza ne riješi i dok se ne isplate odštetni zahtjevi. Budući da ta kompanija isplaćuje 12 posto dividendi svih britanskih tvrtki, članovi britanskog parlamenta traže od Camerona da stane u obranu BP-ovih dioničara. Odluka o tome hoće li se dividende i dalje isplaćivati vjerojatno će biti donesena tek nakon što se predsjednik Uprave BP-a Carl-Henric Svanberg s Obamom sastane u srijedu.

BP očekuje da će im ukupni trošak čišćenja iznositi između tri i šest milijardi dolara. Analitičari očekuju da bi brojka mogla biti puno veća.

Ipak, Obama i Cameron javnosti su rekli kako su u razgovoru potvrdili bliske veze dviju vlada. "Predsjednik Obama rekao je premijeru da bez rezervi vjeruje da je BP multinacionalna kompanija, te da bijes zbog katastrofe nema nacionalni predznak", naveo je Cameronov ured.

Čini se da se Obama nalazi u malo većim problemima nego što je to bio slučaj s njegovim prethodnikom Georgeom Bushom nakon uragana Katrina. Katrina je bila isključivo američki problem, a Meksički zaljev već je prerastao u bilateralno natezanje.Situacija sve gora

Oko trećina voda u Meksičkom zaljevu još je uvijek zatvorena za ribolov, a mrlja se proširila na dva međunarodna vodna puta. Američke savezne države u Meksičkom zaljevu, Louisiana, Albama, Mississippi i Florida sve češće traže financijsku kompenzaciju od BP-a. Samo je ured državnog odvjetnika Floride zatražio od BP-a da im uplati 2,5 milijarde dolara pologa za pokrivanje mogućih troškova.

Tijekom današnjeg dana će se glavni američki dužnosnik odgovoran za katastrofu, admiral Thad Allen iz Obalne straže, pojaviti u nekoliko emisija na najgledanijim televizijskim stanicama. Nastupe imaju i guverner Mississippija Haley Barbour, guverner Alabame Bob Riley i guverner Floride Charlie Christ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara