Katastrofalna demografska analiza Splita: Mladih sve manje, populacija na pragu duboke starosti

Katastrofalna demografska analiza Splita: Mladih sve manje, populacija na pragu duboke starosti

Foto: FAH

STUDIJA "Demografska analiza Grada Splita" pokazala je "iznenađujuće" nepovoljan demografski trend Splita, rekao je demograf Stjepan Šterc, koji je zajedno s Anom Jurić tu studiju izradio po naružbi gradske uprave kako bi se definirala revitalizacijska koncepcija.

Na temelju te studije, koja će uskoro biti predstavljena i javnosti, gradska će uprava poduzimati mjere na upravljanju demografskim razvitkom Splita, rekao je za Hinu splitski dogradonačelnik Goran Kovačević. "Rezultati analize su pomalo neočekivani jer su pokazali kako je depopulacija grada Splita kao samostalnog naselja veća nego depopulacija Hrvatske," rekao je Kovačević.

Po njegovim riječima Split je prvi grad u Hrvatskoj koji je izradio takvu studiju i koji je prepoznao važnost demografskih analiza u planiranju, razradi modela ukupnog razvoja, pokazujući time ostalim gradovima, pa i cjeloj Hrvatskoj,  put koji treba slijediti.

"Grad Split će sukladno rezultatima ove studije definirati revitalizacijsku koncepciju, uvest će prvi u Hrvatskoj registar stanovništva i planski usmjeravati demografske potencijal u funkciji razvoja Splita", kazao je Kovačević.

Razina depopulacije Splita je problem koji se više ne smije mirno promatrati bez konkretnih planova demografske pilitike, a ova studija potvrđuje "i sužavanje baze mladog stanovništva u Splitu," rekao je dogradonačelnik.

"Dodatna potvrda su dobno-starosne skupine stanovništva prema kojima se jasno vidi kako je splitska populacija  na pragu izrazito duboke starosti, veći je udio stanovništva starijeg od 60 godina nego mladog do 19 godina starosti," naglasio je Kovačević i istaknuo da je iznimno važno shvatiti kako je rješavanje demografskih poteškoća Splita važno zbog planiranja gospodarskog i prostornog razvoja grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađujuće nepovoljni demografski trendovi

"To je temeljno pitanje budućnosti i opstojnosti Splita," upozorio je Kovačević.

Demograf Stjepan Šterc je u izjavi za Hinu također istaknuo kako su rezultati ove analize pokazali "iznenađujuće nepovoljne" demografske trendove Splita.

"Split je bio dinamičan grad no depolupacija počinje '91 od kada se iz Splita stanovnišvo iseljava, a od 2007. godine bilježi se veći broj umrlih nego novorođenih u tom gradu," rekao je.

Po njegovim riječima, ublažavanje negativne demografske slike Splita moguće je tako što bi se iz gradskog proračuna sredstva preusmjeravala za demografsku obnovu grada, a treba imati u vidu i mogućnost korištenja sredstava iz europskih fondova. Rekao je kako će on, kao jedan od autora studije, nastaviti suradnju sa splitskom Gradskom upravom u prevladavanju demografskih poteškoća tog grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara