Katastrofalni podaci: Po neovisnosti pravosuđa smo gori od Srbije i Mozambika

Katastrofalni podaci: Po neovisnosti pravosuđa smo gori od Srbije i Mozambika
Foto: WEF Screenshot/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“IZVJEŠTAJ o globalnoj konkurentnosti 2018” Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljen u srijedu pokazao je da Hrvatska na ovoj relevantnoj globalnoj ljestvici konkurentnosti ne stoji dobro - RH je na listi 140 zemalja na 68. mjestu. 

Od zemalja u okruženju, ispred Hrvatske plasirane su Slovenija (na 35. mjestu), Mađarska (48.), Bugarska (51.), Rumunjska (52.) i Srbija (65.). Iza Hrvatske plasirane su, pak, Crna Gora (na 71. mjestu) i Albanija (na 76. mjestu).

No, mnogo su porazniji od lošeg finalnog plasmana Hrvatske na WEF-ovoj ljestvici konkurentnosti neki od podataka na temelju kojih je određena pozicija naše zemlje. 

Metodologija WEF-a se temelji na 12 stupova konkurentnosti: institucijama, infrastrukturi, primjeni ICT-a, makroekonomskoj stabilnosti, zdravlju, obrazovanju i vještinama, tržištu proizvoda, tržištu rada, financijskom sustavu, veličini tržišta, poslovnoj dinamici i kapacitetu za inovacije. Pritom su ti stupovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.  

Mozambik ima neovisnije pravosuđe od Hrvatske

Primjerice, Hrvatska je grozno plasirana po kriteriju neovisnosti pravosuđa - čak na 120. mjestu od 140 zemalja!

Nalazimo se između Mozambika na 199. i Kambodže na 121. mjestu, a od Europskih zemalja manje neovisno pravosuđe imaju samo BiH (124. mjesto), Albanija (126. mjesto), Makedonija (128. mjesto) i Moldavija (130. mjesto). Za usporedbu, Slovenija je na 84. mjestu, a Srbija na 107. mjestu - o takvoj neovisnosti pravosuđa Hrvatska može zasad samo sanjati. 

Inače, najbolje plasirana u kategoriji neovisnosti pravosuđa je Finska, a slijede je Švicarska, Novi Zeland, Nizozemska, Luksemburg, Kanada itd.

Tu kategoriju se odredilo pomoću istraživanja u kojem je od građana zatraženo da na ljestvici od 1 do 7 ocijene koliko je po njihovu mišljenju nacionalno pravosuđe neovisno od utjecaja vlasti, pojedinaca i kompanija. S obzirom na suce poput Maje Šupe i Slavka Lozine, s obzirom na to da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu već godinama neuspješno sudi za razne koruptivne radnje i masovnu pljačku države, s obzirom na to da u saboru kao zastupnik sjedi nekoć pravomoćno osuđeni ratni zločinac i bjegunac u BiH Branimir Glavaš - nije iznenađujuće da građani RH domaće pravosuđe ne smatraju neovisnim.

Vlada uopće ne razmišljao o budućnosti Hrvatske

U detaljnijoj analizi podataka WEF-a može se naći i da je Hrvatska 139. od 140 zemalja kada je riječ o efikasnosti zakonskog okvira za propitivanje regulacija, 138. po teretu vladinih regulacija, a 122. kada je riječ o imovinskim pravima.

No, možda je najdepresivniji podatak da je Hrvatska po kriteriju “usmjerenost vlade na budućnost” tek na 133. mjestu, što znači da se Hrvatskom upravlja od danas do sutra i bez ikakve vizije o tome kako bi ona trebala izgledati za 10 ili 20 godina. 

U školama se ne uči kritičko razmišljanje

Jedina konkurencija tom plasmanu je to što je po kriteriju “kritičko razmišljanje u nastavi” Hrvatska na 136. mjesto od 140 zemalja svijeta.

To zapravo znači da ne samo da nemamo vladu koja vodi politiku za budućnost RH, nego da se proizvode građani koji nisu sposobni kritički razmišljati pa ni shvatiti da vlada državu vodi u propast. Zapravo, ništa bolje od toga ne ilustrira zašto HDZ pobjeđuje na izborima.

Kako se ističe u izvještaju, sporo provođenje reformi u ključnim područjima uzrokovalo je i daljnje stagniranje konkurentnosti Hrvatske na globalnoj razini, što je još jedna manifestacija toga da vladu ne zanima budućnost RH.

Najkonkurentnija država na svijetu je SAD

Tako je na ljestvici globalne konkurentnosti Hrvatska najlošije rangirana u stupu makroekonomske stabilnosti, gdje drži 106. poziciju, po tržištu rada je na 96. mjestu, po veličini tržišta drži 78. mjesto, a kada su u pitanju institucije nalazi se na 76. poziciji. S druge strane, Hrvatska je najbolje pozicionirana po infrastrukturi, na 36. mjestu, zdravlju (51.) te kapacitetu inovacija (63.).

Inače, prema izvještaju WEF-a SAD je najkonkurentniji u svijetu, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Nizozemska, Hong Kong, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara