Kazna do milijun kuna: Emitiranjem Sanaderovog govora HRT prekršio zakon!

Tekst: Petar Vidov
Foto: Damjan Tadić, Boris Kovačev / Cropix
Screenshot: HRT

ČAK DVAPUT je Ivo Sanader danas stao za govornicu u Areni Zagreb, gdje je svaku njegovu riječ upijalo više od 10 tisuća stranačkih kolega na Saboru HDZ-a. Drugi govor, koji bi trebao biti njegovo oproštajno političko obraćanje (ukoliko se ipak ne odluči vratiti na političku pozornicu na predsjedničkim ili nekim drugim izborima) građani Hrvatske koji nisu bili u Areni mogli su u cijelosti vidjeti na prvom programu HRT-a u 18:15 sati. "Hrvatska televizija inače ne prenosi stranačke skupove, ali ovaj govor objavljujemo zbog velikog zanimanja domaće i strane javnosti", rečeno je u najavi Sanaderovog govora koji je u rasporedu programa na internetskim stranicama HRT-a dobio čak sat vremena (od 18:15 do 19:15).

Sa Prisavlja poručuju kako su se na emitiranje cjelovitog Sanaderovog govora odlučili zbog iznimno velikog interesa domaće, ali i strane javnosti, koja proteklih dana prati sva zbivanja vezana uz bivšeg premijera, HDZ i budućnost hrvatske politike. No, to ne mijenja činjenicu da je HRT emitiranjem govora Ive Sanadera prekršio Zakon o elektroničkim medijima.

HRT bi mogao biti kažnjen s milijun kuna

U tom Zakonu, naime, stoji da "nije dopušteno oglašavanje političkih stranaka, izuzev za vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu" (članak 18, paragraf 7) kao i da "političke stranke i koalicije ne smiju biti pokrovitelji programskog sadržaja osim u vrijeme izborne promidžbe sukladno posebnom zakonu" (članak 21, paragraf 3). Kršitelji zakona mogu biti sankcionirani novčanom kaznom u iznosu do čak milijun kuna!

Laički rečeno, nikakva stranačka promidžba izvan kampanje nije dozvoljena, a HRT je emitiranjem cjelovitog Sanaderovog govora HDZ-u pružio takvu promidžbu. I to besplatno. Situacija bi bila drugačija da je Sanader i dalje premijer, jer bi se tada govor mogao smatrati njegovim obraćanjem naciji. No, Ivo Sanader odrekao se svih svojih funkcija i sada je samo - počasni predsjednik HDZ-a. Koji zakonski nema pravo promicati svoju stranku u jednom od udarnijih termina javne televizije i to punih sat vremena.

Hloverka Novak Srzić: Sanaderov govor je emitiran zbog velikog interesa javnosti

"Mi smo emitirali samo oproštajni govor premijera u ostavci (Sanader je postao bivši premijer čim je Sabor prihvatio njegovu ostavku, što znači da od četvrtka nije premijer u ostavci op.a.) i predsjednika HDZ-a kao prvorazredni politički događaj, kako smo ga, kao i svi ostali mediji, tretirali zbog velikog zanimanja javnosti", kaže nam glavna urednica HRT-ovog informativnog programa Hloverka Novak Srzić.

"On je čovjek koji odlazi iz politike i koji je zbog svih aktualnih okolnosti u fokusu zanimanja javnosti. Čak i najuglednijim svjetskim medijima je Sanaderov odlazak prvorazredni politički događaj. Stoga smo odlučili oproštajni govor u cijelosti prikazati javnosti da sami prosude jer to je relevantno ne samo za Hrvatsku, nego i za svijet pa se tako i tretira", rekla nam je Novak Srzić koja kaže da je HRT najavio emitiranje samo i isključivo Sanaderovog govora, dok ostatak skupa nisu prenosili.

Sanaderove poruke HDZ-u koje su HRT-ovcima promaknule

Istina je da se Sanader u svom oproštajnom govoru još jednom osvrnuo na svoju odluku o odlasku iz politike, ali također treba primijetiti da govor koji je HRT u cijelosti emitirala nipošto nije lišen stranačke obojenosti i HDZ-ove propagande. Osim što je Sanader apelirao na svoje stranačke kolege da mu vjeruju po pitanju prijedloga Jadranke Kosor za njegovu nasljednicu i poručio HDZ-ovcima da će oni uvijek biti njegova obitelj, Sanader je agitirao i za budućnost stranke koja počiva na mladeži. "Vi mladi, ne posustajte! Ako vam i ne otvore vrata, vi uđite kroz prozor unutra!", rekao je Sanader u svom oproštajnom govoru.

U svom oproštajnom govoru Sanader je između ostalog kazao i da će "HDZ bitno kreirati budućnost Hrvatske", da je "siguran u pobjedu na idućim parlamentarnim izborima", da imaju "najjaču stranku, najvjernije članstvo, najveći dio pristaša", da nikad nisu "okrenuli leđa HDZ-u i Franji Tuđmanu", te istaknuo kako "HDZ ovih dana slavi velike uspjehe: ulazak u NATO, pobjedu na lokalnim izborima, Dan državnosti i 20-godina postojanja stranke".

Ali i usprkos tome je njegovo obraćanje emitirano na HRT-u, a Novak Srzić tvrdi da govor bivšeg premijera ni na koji način ne može biti okarakteriziran kao stranačka propaganda. Koja je, podsjećamo, prema Zakonu o elektroničkim medijima dozvoljena isključivo u vrijeme predizborne kampanje.

SDP će tražiti isti tretman za svog predsjedničkog kandidata?

Naravno da HRT-ova odluka nije prošla nezamijećeno kod najveće oporbene stranke. Iz SDP-a najavljuju da će uložiti službeni prosvjed zbog emitiranja Sanaderovog govora, a Indexovi izvori tvrde kako će SDP-ovci pravdu tražiti kroz jednak tretman za svog predsjedničkog kandidata, odnosno da će od javne televizije zahtijevati da Jurčić ili Josipović nakon stranačkog Sabora na kojem će biti izabran predsjednički kandidat dobiju sat vremena u istom terminu koji je danas imao Sanader.

"Takav zahtjev iz naše stranke nije službeno upućen", tvrdi glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić koja nam je kazala da SDP u kampanji traži jednaka prava za sve stranke i dodala da ćemo reakciju oporbe na emitiranje Sanaderovog govora čuti na konferenciji za novinare koju će sutra održati Nenad Stazić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara