Kaznena prijava protiv stečajne upraviteljice dugoratske "Dalmacije"

DIO BIVŠIH radnika dugoratske tvornice ferolegura "Dalmacije" u stečaju podnio je kaznenu prijavu protiv stečajne upraviteljice Blanke TuđenMazuth, objavili su potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević i predstavnik radnika Ivan Vulić na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu.

Matijašević je rekao da je kaznena prijava podnesena, zbog kako je ocijenio, mnogobrojnih nezakonitosti koje u stečajnom postupku provodi stečajna upraviteljica. Najočitiji je primjer za to, naveo je Matijašević, demontaža i prodaja metalurškog postrojenja u dijelovima i to po cijeni samo desetak posto od realne, što je suprotno odluci Skupštine vjerovnika na Trgovačkom sudu, po kojoj se može prodavati samo kao proizvodna cjelina. Time se, dodao je, provodi likvidacija tvornice nad kojom je prije dvije godine otvoren stečaj, iako odluka o likvidaciji nije nikad donesena. Tvornica je, naime, najprije bila ponuđena na prodaju za šest milijuna eura, no kako nitko nije bio zainteresiran, stečajna ju je upraviteljica, mimo odluka Trgovačkog suda, odlučila prodavati u dijelovima, izjavio je Matijašević. Stečajnoj upraviteljici na teret stavljaju i nesavjesno poslovanje i sklapanje štetnih ugovora kojima je, kako tvrde, prouzročila milijunske štete tvrtki u stečaju, jer je onemogućila prodaju tvornice ferolegura kao cjeline, zbog čega je oko 500 radnika ostalo bez radnih mjesta i bez oko 30 milijuna kuna tražbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik bivših radnika "Dalmacije" Ivan Vulić ustvrdio je i kako Blanka Tuđen-Mazuth obmanjuje i Trgovački sud u Splitu, stečajnog suca Damira Čudinu i predsjednika suda Ivu Bakalića izvješćima u kojima stoji kako prodaje tvornički otpad. Osim toga, tvrdi Vulić, stečajna je upraviteljica potkupila dio bivših radnika i sindikalnih čelnika zaposlivši ih "na crno" u poslovima demontaže. Bivši su radnici prije tri mjeseca primili tek 15,8 milijuna kuna tražbina i to zahvaljujući pozajmici HFP-a. Obećanja Blanke Tuđen-Mazuth da će im ostatak biti isplaćen nakon prodaje opreme i tvorničkog zemljišta potpredsjednik HUS-a ne drži realnim, jer su po izmjenama Zakona o stečajnom postupku radničke tražbine stavljene u niže isplatne razrede, pa će se najprije podmirivati dugovi državnim ustanovama.

Oštećeni radnici zatražili su, s obzirom na sve navedeno, hitno sazivanje Skupštine vjerovnika kojoj predsjeda pomoćnik ministra financija Jure Bajić, ustrajući u zahtjevu za opozivom stečajne upraviteljice i donošenjem odluke o zabrani otuđenja, odnosno, nezakonite prodaje tvorničke imovine.

Stečajna upraviteljica "Dalmacije - Dugi Rat" Blanka Tuđen-Mazuth nije htjela komentirati podnošenje kaznene prijave. Kazala je jedino da svoj posao radi po Zakonu te da Državno odvjetništvo slobodno može obaviti svoj posao i provjeriti navedeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara