Kći bivše glasnogovornice MORH-a maturirala, a nije završila drugi razred srednje?!

Kći bivše glasnogovornice MORH-a maturirala, a nije završila drugi razred srednje?!

Tekst: I.M.
Foto: Ilustracija (Index Arhiva)

KĆERI bivše glasnogovornice MORH-a Marijane Klanac uspjelo je maturirati u zagrebačkoj XVI. gimnaziji bez da je uspješno završila sve razrede srednje škole. To joj je, prema pisanju Novog lista, omogućio ravnatelj gimnazije Ante Gulin, a slučaj je prosvjetnoj inspekciji prijavila njena razrednica Kata Bolf, bivša ravnateljica gimnazije, koja djevojci nije željela upisati ocjene u maturalnu svjedodžbu. Tad je ravnatelj donio odluku o tome da djevojka drugi razred srednje škole riješi polaganjem razrednog ispita, kako bi ipak mogla maturirati.

Viši prosvjetni inspektor Krešimir Topić utvrdio je da je Gulin kćeri djelatnice MORH-a 2007. godine omogućio upis u treći razred, iako nije prošla drugi, čime je teško povrijedio odredbe Zakona o srednjem školstvu, Zakona o odgoju i odredbu Ustava RH koja propisuje da su svi pred zakonom jednaki. Školskom odboru XVI. gimnazije je stoga podnesen prijedlog za razrješenje ravnatelja. "Ravnatelj je doveo u neravnopravan položaj sve učenike ponavljače koji su mogli nastaviti obrazovanje bez ponavljanja razreda i do kraja školovanja, kao i dotična učenica, položiti razredni ispit", stoji u Topićevoj prijavi.

Odbor je jednoglasno odbio Gulinovu smjenu, a Bolf navodi kako " glasovanje nije bilo regularno s obzirom da nije bilo tajno i jasno je da je na članove odbora vršen pritisak". Konačnu odluku o smjeni ravnatelja treba donijeti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Bolf: Njen otac mi je prijetio i tražio je od mene da joj na razrednom ispitu upišem ocjenu bez ispitivanja

Kći bivše MORH-ove glasnogovornice je školsku godinu 2006./ 2007. provela u Hamburgu, a po povratku u Hrvatsku su njeni roditelji podnijeli su Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa zahtjev za nostrifikacijom njemačke svjedodžbe, i to tri mjeseca nakon što je učenica već pohađala treći razred. No, nostrifikacija je odbijena, budući da je u njemačkoj svjedodžbi uredno bilo ispisano da djevojka nije uspješno završila drugi razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otac dotične učenice me vrijeđao i prijetio mi, što su svi vidjeli. Tražio je od mene da joj na razrednom ispitu upišem ocjenu bez ispitivanja. Ja sam od početka tražila od nje dokumente, na što bi ona odgovarala kako je njen otac bio kod ravnatelja te će sve biti riješeno. Roditelji su od početka znali da dijete nije završilo razred, a vjerojatno je znao i ravnatelj. Kasnije je bilo insinuacija da se ja osvećujem Gulinu, pošto sam prije njega obnašala funkciju ravnateljice. Ne želim nikakve probleme tom djetetu, no ako su svi jednaki, zašto je ono imalo prednost? U ovu situaciju su je doveli roditelji i ravnatelj Gulin", ispričala je Bolf.

Novi list piše kako je učenica naknadno maturirala u izvanrednom roku, i to tako da je dobila testove potpuno drugačije od ostale djece, koje nije odobrio ispitni odbor!

"Bilo pa prošlo"

"Kad je riječ o upisu učenice koja se vraća iz inozemstva, ona ima pravo uvjetnog upisa dok Ministarstvo ne nostrificira svjedodžbu. Problem je što je Ministarstvo školu izvijestilo o odbijanju nostrifikacije tek 28. veljače 2008. godine, iako je po zakonu to dužno napraviti najkasnije do početka drugog semestra. Kasnije sam tražio da se i pravna služba Ministarstva uključi u slučaj, ali kako do toga nije došlo, krajem prošlog travnja imao sam dvije mogućnosti. Prva je bila da učenicu vratim u drugi razred. Druga je bila da joj omogućim polaganje razrednih ispita, što sam i učinio, jer sam procijenio da bi joj u suprotnom nanio nepopravljivu štetu. Donio sam odluku u korist učenice", tvrdi ravnatelj Gulin, iako je iz prijave vidljivo da djevojka nije smjela biti upisana bez potvrde da su dokumenti predani na nostrifikaciju, a njeni roditelji su ih predali na nostrifikaciju tek tri mjeseca nakon što je učenica već pohađala treći razred.

U obranu Gulina je stao i Vibor Roje, član Školskog odbora XVI. gimnazije te predsjednik Središnjeg interesnog odbora za obrazovanje HNS-a: "Jedan problem je to što je Gulina prijavila bivša ravnateljica. Osim toga, olakotna okolnost je što je slučaj star dvije godine, to je već prošlo. Osim toga, Topić je napisao da protiv učenice neće biti pokrenut nikakav postupak, dok Zakon o prosvjetnoj inspekciji zahtjeva poništenje nelegalno izdanih dokumenata".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara