Kimov pomoćnik stigao u SAD, pripremit će nuklearne pregovore

Kimov pomoćnik stigao u SAD, pripremit će nuklearne pregovore
Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump je desnu ruku Kim Jong-una primio u Bijeloj kući na ključnim razgovorima usmjerenim na pripremanje novog summita američkog i sjevernokorejskog čelnika kako bi se pokrenuli nuklearni pregovori koji su sada u zastoju.

Taj susret sredinom dana s Kim Yong-cholom u Ovalnom uredu bio je usmjeren na nastavak napretka prema definitivnoj i u potpunosti provjerivoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, navela je Bijela kuća u priopćenju.

Taj susret je uslijedio nakon prvog sastanka u petak ujutro u hotelu u Washingtonu između tog izaslanika, američkog državnog tajnika Mikea Pompea i specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Sjevernu Koreju Stephena Bieguna.

Razgovor o postizanju napretka

Kim Yong-chol i Pompeo su pozirali fotografima prije nego što su održali 45-minutni sastanak koji bi mogao odrediti mogu li dvije strane ostvariti napredak.

Trojica dužnosnika su vodila dobar razgovor o naporima za postizanje napretka u vezi s obvezama koje su preuzeli predsjednik Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un tijekom summita u Singapuru prošle godine, obznanio je State Department.

Nema naznaka da je došlo do smanjivanja razlika između zahtjeva SAD-a da Sjeverna Koreja obustavi program nuklearnog oružja koji ugrožava Sjedinjene Države ili oko zahtjeva Pjongjanga za ukidanjem teških sankcija.

Nešto prije dolaska Kim Yong-chola u četvrtak Trump, koji je nakon summita u Singapuru objavio da je završena nuklearna opasnost koju je predstavljala Sjeverna Koreja, otkrio je moderniziranu američku strategiju obrane od projektila koja je izdvojila tu zemlju kao sadašnju i "iznimnu ugrozu".  

Početkom studenoga je u posljednji trenutak otkazan dolazak tog visokog sjevernokorejskog dužnosnika. Kim Yong-chol je već u proljeće 2018. pokrenuo diplomatski proces koji je omogućio napredak nakon 2017. kada je Sjeverna Koreja izvela balistička i atomska testiranja za što je kažnjena međunarodnim sankcijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara