Kina brani logore za muslimane, kažu da se bore protiv terorizma

Kina brani logore za muslimane, kažu da se bore protiv terorizma
Foto: Epa

ZAMJENIK kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng branio je danas stajalište Kine u vezi s - kako ih ona zove - centrima za stručno osposobljavanje u Xinjiangu za muslimane te je odbacio uplitanje stranih sila u unutarnja pitanja Kine.

Kina je suočena s međunarodnim pritiskom oko tih centara, koje aktivističke grupe nazivaju logorima. Peking napominje kako su te mjere potrebne kako bi se uklonila prijetnja islamskih militanata.

Tvrde da se bore protiv terorizma

Le, govoreći pred UN-ovim vijećem za ljudska prava u sklopu redovitog petogodišnjeg pregleda stanja, rekao je: "Protuteroristička situacija se popravlja, a s time će se umanjiti i program osposobljavanja, vodeći do njegova zatvaranja i obustave".

"Bez naše odlučne mjere, nasilni teroristički napadi bi eskalirali u Xinjiangu te se proširili na druge dijelove Kine i svijeta", poručio je Le na forumu u Ženevi.

1.5 milijuna Ujgura i drugih muslimana pritvoreno u centrima u Xinjiangu

Xinjiang je prostrana zapadna pokrajina Kine koja graniči sa središnjom Azijom te je dom za milijune etnički manjinskih muslimana.

Vodeći nezavisni istraživač kineske etničke politike, Adran Zenz, rekao je u srijedu da je otprilike 1,5 milijuna Ujgura i drugih muslimana pritvoreno u centrima u Xinjiangu, što je porast od njegove prethodne brojke od jednog milijuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara