Kina nezadovoljna američkom prodajom oružja Tajvanu

Kina nezadovoljna američkom prodajom oružja Tajvanu
Foto: EPA

KINA je danas izrazila duboko nezadovoljstvo nakon što su Sjedinjene Države, u jeku kinesko-američkog trgovinskog rata, najavile prodaju oružja Tajvanu, otoku pod vodstvom Kini neprijateljskog režima.

State Department je jučer objavio da je odobrio prodaju rezervnih dijelova transportnih lovaca bombardera F-16, C-130 i F-3 Tajvanu za 330 milijuna dolara.

"Izražavamo duboko nezadovoljstvo i oštro protivljenje", reagirao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova i dodao da je Kina službeno prosvjedovala Sjedinjenim Državama.

"Zahtijevamo od američke strane da povuče taj plan prodaje oružja i prekine svaki vojni kontakt s Tajvanom, jer će u suprotnom teško narušiti bilateralne odnose", naglasio je Geng na redovnoj konferenciji za novinare.

Američki kongres ima rok od 15 dana za blokiranje te transakcije, no to je malo vjerojatno.

"Washington se nema pravo miješati"

Najava prodaje stigla je istog dana kada na snagu stupaju nove američke carine na kineske proizvode, kojih se godišnje uveze u vrijednosti od 200 milijardi dolara i nekoliko dana nakon što je Washington odredio sankcije Kini jer je kupila rusko naoružanje.

Prošlog tjedna je američka vlada odredila ciljane financijske sankcije ključnoj jedinici kineskog ministarstva obrane i njezinu ravnatelju Li Shangfuu zbog kupovine borbenih zrakoplova Suhoj Su-35 krajem 2017. i opreme povezane sa sustavom ruske protuzračne obrane S-400 početkom ove godine.

Peking je oštro prosvjedovao. Washington se nema pravo miješati u normalne odnose između dviju suverenih država, poručilo je kinesko ministarstvo obrane.

Kina smatra Tajvan sastavnim dijelom svog teritorija, iako otokom vlada suparnički režim od kraja kineskog građanskog rata 1949. UN nije priznao Tajvan neovisnom državom.

Po načelu "jedinstvene Kine" komunistički režim u Pekingu zabranjuje svim zemljama koje priznaju Kinu, među kojima i Sjedinjenim Državama, diplomatske i vojne odnose s Tajvanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara