Kina oslobodila Internet-disidenticu

KINESKE su vlasti oslobodile mladu disidenticu, poznatu kao "čelični miš", nakon što su je više od godinu dana držale u zatvoru jer je preko Interneta kritizirala vladu, priopćila je u nedjelju skupina za zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu.

Liu Di (23), koja je pisala pod kompjutorskim nadimkom "čelični miš", oslobođena je u petak iz zatvora u Pekingu, priopćio je Informacijski centar za ljudska prava i demokraciju u Hong Kongu. Kineske su vlasti oslobodile i disidentice Wu Yiran (34) i Li Yibin (29), koje su također koristile internet za svoje kritike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su oslobođene tjedan dana prije posjeta kineskog premijera Wen Jiabaoa Sjedinjenim Državama. Prije toga, u ponedjeljak, u posjet Kini stiže njemački kancelar Gerhard Schroeder. Kina često oslobađa disidente prije važnih posjeta kineskih dužnosnika inozemstvu ili stranih dužnosnika toj zemlji.

Kina nastoji kontrolirati sadržaje na internetu, bilo da se radi o politici ili pornografiji. Vlasti su stvorile posebnu "internet policiju", blokirale su neke inozemne stranice s vijestima i zatvorile domaće stranice koje su reklamirale politički nepodobnu literaturu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara