Kina uhitila dvojicu Kanađana zbog krađe državnih tajni

Kina uhitila dvojicu Kanađana zbog krađe državnih tajni
Foto: EPA

KINESKE su vlasti formalno uhitile dvojicu kanadskih državljana, koji su pritvoreni prošle godine, zbog krađe državnih tajni, rekla je vlada u četvrtak, čime će vjerojatno pogoršati napetosti između Ottawe i Pekinga.

Poduzetnik Michel Spavor koji je radio sa Sjevernom Korejom i bivši diplomat Michael Kovrig uhićeni su odvojeno u prosincu, netom nakon što je Kanada uhitila financijsku ravnateljicu Huaweija Meng Wanzhou koju čeka izručenje SAD-u.

Kina je opetovano tražila puštanje Meng te je ljutito reagirala na postupak izručenja protiv nje.

"Prema odobrenju kineskih tužitelja, u proteklih je nekoliko dana odobreno uhićenje po zakonu Michaela Kovriga zbog sumnje na zločin prikupljanja državnih tajni i obavještajnih podataka za strane sile te Michaela Spavora, zbog sumnje na zločin krađe i ilegalnog pružanja državnih tajni stranim silama", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Reagirala Kanada

Mjere su sukladne zakonu, rekao je Lu, a Peking se nada kako Kanada "neće dati neodgovorne primjedbe" o provođenju zakona i pravosudnim postupcima u Kini.

Kanada je osudila potez.

"Kanada snažno osuđuje njihovo neosnovano uhićenje, kao što smo osudili njihovo neosnovano pritvaranje 10. prosinca. Ponavljamo naš zahtjev da Kina smjesta pusti na slobodu gospodina Kovriga i gospodina Spavora", reklo je kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara