Kina upozorila svoje studente: Budite na oprezu ako studirate u SAD-u

Kina upozorila svoje studente: Budite na oprezu ako studirate u SAD-u
Foto: Epa

KINESKO ministarstvo obrazovanja upozorilo je u ponedjeljak studente na oprez ako studiraju u Sjedinjenim Američkim Državama, što je najnoviji pokazatelj pogoršanja odnosa između dviju zemalja, javlja CNN.

U svom prvom "upozorenju o studiranju izvan zemlje" ove godine Ministarstvo je priopćilo kako se studenti i znanstvenici trebaju "pravilno pripremiti" ako žele studirati u SAD-u.

Rijetko upozorenje

"Već je neko vrijeme slučaj da su se neki kineski studenti koji žele studirati u SAD-u susreli s ograničenjima u izdavanju viza, produljenim vremenom provjere, skraćenim rokom važenja vize, ali i sve većim brojem odbijanja viza", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Kinesko ministarstvo obrazovanja vrlo rijetko izdaje upozorenja ovakve vrste, a kada to i učini, ona se često odnose na neko određeno sveučilište, a ne na cijelu zemlju.

Zategnuti odnosi

Odnosi između SAD-a i Kine rapidno se pogoršavaju. Trumpova administracija podigla je 10. svibnja carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu s 10% na 25%, a ubrzo nakon toga zaratila je i s kineskim telekomunikacijskim divom Huaweijem.

Kina je uzvratila udarac te je povećala carine na američku robu vrijednu 60 milijardi dolara.

U ožujku ove godine skupina republikanskih kongresmena predstavila je američkom Kongresu prijedlog zakona kojim bi se svakoj osoba koji je zaposlena ili studira u SAD-u, a sponzorira ju kineska vojska, zabranila studentska ili istraživačka viza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara