Kineske državne novine traže zahlađenje odnosa s Australijom

Kineske državne novine traže zahlađenje odnosa s Australijom
Foto: Hina/EPA
 
KINA treba oslabiti svoje odnose s Australijom, uključujući smanjivanje izvoza i odgodu posjeta australskog premijera Malcolma Turnbulla, kako bi Peking pokazao svoje nezadovoljstvo tamošnjim nedavnim antikineskim sentimentima, objavile su kineske državne novine.
 
Odnosi između dviju država pogoršali su se krajem 2017. kad je Turnbullova vlada predložila mjeru kojoj je cilj ograničavanje stranog utjecaja u Australiji, što se odnosi i na političke donacije. Peking taj potez smatra "protukineskim". 
 
Diplomatski sukob se prošlog tjedna prelio na područje trgovine kad je veliki australski proizvođač vina objavio da je suočen s duljim čekanjima na kineskoj carini, čime je pokrenuo strah među drugim australskim izvoznicima koji ovise o pristupu toj azijskoj državi. 
 
Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi ovog je tjedna poručio svojoj australskoj kolegici kako bi Canberra trebala ukloniti svoje "obojene naočale" kako bi vratila dobar odnos sa svojim velikim trgovinskim partnerom. 
 
Upitan posjet australskog premijera
 
Nacionalističke kineske novine Global Times objavile su kako Kina treba pustiti Australiju da neko vrijeme pati umjesto da brzo poboljša odnose s njom. 
 
"Kina ne treba odbaciti kinesko-australske odnose. Samo ih treba jedan period usporiti", stoji u tim novinama. 
 
"Naprimjer, nije potrebno da australski premijer posjeti Kinu ove godine. Zapravo bi to mogao napraviti i nekoliko godina kasnije", dodaje se. 
 
Australski mediji pišu kako Turnbull planira posjetiti Kinu kasnije ove godine kako bi razgovarao o diplomatskim nesuglasicama između dviju država. 
 
Kineski medij dodaje kako bi Kina trebala početi kupovati američke proizvode umjesto australskih, poput željezne rude, vina i govedine. 
 
"Australija je prošle godine u Kinu izvezla 76,45 milijardi dolara vrijedne proizvode. Smanjivanje australskog izvoza za 6,45 milijardi bio bi hladan tuš za Australiju", zaključuje se u tim novinama koje objavljuje glasilo Komunističke partije, no koje ne reflektiraju politiku kineske vlade. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara