KORONAVIRUS

Kineski znanstvenici: Ljuskavac je mogući izvor koronavirusa

Kineski znanstvenici: Ljuskavac je mogući izvor koronavirusa
Foto: EPA

KINESKI znanstvenici ustvrdili su da je ljuskavac, sisavac kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor koronavirusa koji je usmrtio preko 600 ljudi, prenose agencije.

"Posljednje otkriće bit će od velikog značaja za prevenciju i kontrolu podrijetla virusa", objavio je na službenim stranicama Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Južnoj Kini koje je predvodilo istraživanje.

Gotovo stopostotno podudaranje genoma

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delicijom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svjetski fond za zaštitu prirode.

Koronavirus je usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30 tisuća. Vjeruje se da je epicentar zaraze tržnica u Wuhanu u središnjoj provinciji Hubei, gdje se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Xinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci "najvjerojatniji domaćin" virusa.

No profesor veterinarske medicine na Sveučilištu u Hong Kongu Dirk Pfeiffer upozorio je da studija ne može još konačno potvrditi da su virus prenijeli ljuskavci.  

"Konačne zaključke možete izvući samo ako usporedite prevalenciju (koronavirusa) između različitih vrsta na temelju reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu", rekao je Pfeiffer. 

Nova metoda za otkrivanje koronavirusa u Hong Kongu 

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Hong Kongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje koronavirusa. 

"Rano otkrivanje zaraženih koronavirusom postao je trenutni izazov u svijetu zbog razvoja epidemije", priopćili su sa Sveučilišta. 

Znanstvenici navode da novi uređaj najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova može otkriti virus u samo 40 minuta, u usporedbi s trenutnom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR) koja traje sat i pol do tri sata.

Mogući izvor su i šišmiši

Istraživanje prema kojemu su šišmiši mogući izvor koronavirusa objavljeno je u časopisu Nature, a istraživači su analizirali uzorke sedmero pacijenata s teškom upalom pluća. Za šestero od tih sedmero pacijenata utvrđeno je da su radnici s tržnice u Wuhanu, gdje su u prosincu prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa. Ustanovili su da su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petero pacijenata gotovo identični (preko 99,9% podudarnosti). 

Ti nizovi genoma također dijele 79,5% sličnosti sa SARS-om. 

96 posto podudarnosti s koronavirusom kod šišmiša

Prema studiji objavljenoj u Natureu, slijed virusa je na razini cijelog genoma 96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša, što jasno sugerira da su šišmiši vjerojatni izvor koronavirusa, koji se iz Kine proširio širom svijeta i dosad ubio 636 ljudi, što je više umrlih nego početkom tisućljeća kada je Kinom harao SARS.

Ipak, znanstvenici naglašavaju da životinjski izvor virusa koji se proširio iz Kine još nije potvrđen. 

Znanstvenici su ustanovili i da novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u stanice istim putem kao SARS.

Pokazano je da antitijela izolirana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralizirati virus. Istraživanje sugerira da prethodno identificirano konjsko antitijelo protiv SARS-a također neutralizira virus. 

Ipak, trebalo bi provjeriti reagiraju li antitijela onih koji su preboljeli SARS na novi soj koronavirusa.

Istraživač Instituta za virusologiju Zheng-Li i njegovi kolege razvili su test koji 2019-nCoV može razlikovati od svih ostalih sličnih virusa kod ljudi.

Oni su otkrili da iako je virus otkriven u početnim oralnim uzorcima brisa, sljedeći uzorci uzeti desetak dana kasnije nisu imali pozitivan virusni rezultat. To upućuje na to da je najvjerojatniji put prijenosa dišnim putevima zaraženih. Međutim, autori kažu da su mogući i drugi pravci, a za daljnje istraživanje prijenosa potrebno je više proučavanja pacijenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara