Kineski znanstvenik koji je stvorio GMO bebe osuđen na tri godine zatvora

Kineski znanstvenik koji je stvorio GMO bebe osuđen na tri godine zatvora
Screenshot: YouTube

KINESKI znanstvenik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih "genetski modificiranih" beba, osuđen je na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse, javlja agencija Xinhua.

Znanstvenik He Jiankui objavio je u studenome 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze HIV-om kojim je zaražen njihov otac.

Tada vanjski profesor na Južnom sveučilištu za znanost i tehnologiju u Shenzhenu zgrozio je znanstvene krugove, a kineska vlada naredila je obustavu istraživanja i otvorila istragu.

Suradnici dobili blaže kazne

He je osuđen na sudu u Shenzhenu jer je "protuzakonito provodio postupak genetske manipulacije embrija u reproduktivne svrhe", objavila je službena kineska agencija. 

Zhang Renli i Qin Jinzhou, suradnici doktora Hea koji su radili u dvije neimenovane medicinske ustanove, osuđeni su na blaže kazne.

"U želji za slavom i bogatstvom oni su svjesno prekršili nacionalne zakone u području znanstvenog istraživanja i medicinskog postupka", navodi sud i dodaje: "Prekršili su granicu etike u znanstvenom istraživanju i medicinsku etiku."

Ukupno tri genetski modificirane bebe rođene su kao rezultat tih istraživanja, dodaje Xinhua. 

Kineske vlasti potvrdile su u siječnju 2019. da i druga žena nosi dijete s modificiranim RNA osim dviju blizanki, no rođenje tog djeteta nije potvrđeno, piše agencija AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara