Kinezi će graditi autocestu u BiH

Kinezi će graditi autocestu u BiH
Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

KINESKA tvrtka Shandong International gradit će autocestu u Bosni i Hercegovini između Banje Luke i Prijedora, a ugovor o ovom poslu vrijednom oko 300 milijuna eura danas su potpisali ministar prometa Republike Srpske Neđo Trninić i direktor bosanskohercegovačke podružnice te tvrtke Yang Xu.

Shandong International ranije je dobio posao gradnje autoceste u Srbiji između Beograda i Požege, a sada ulazi i na bosanskohercegovačko tržište sa svojom podružnicom pod nazivom "SDHS-CSI BH".

Kinezi zapravo svojim kapitalom financiraju gradnju jer je ugovor sklopljen po koncesijskom modelu.

Kinezi će upravljati autocestom 33 godine

Računajući i razdoblje gradnje kineski partner upravljat će budućom autocestom 33 godine, jednokratno će platiti nešto manje od četiri i pol milijuna eura kao koncesijsku naknadu a potom će tijekom eksploatacije u entitetski proračun RS-a uplaćivati po pet posto od ostvarenog prihoda svake godine.

"Ovo je prvi projekt koji po koncesijskom modelu radimo na Balkanu", kazao je ministar prometa Trninić najavljujući kako će narednog proljeća početi i gradnja dionice autoceste na koridoru VC Budimpešta-Ploče koji prolazi preko onog dijela teritorija BiH koji administrativno pripada RS-u.

Zamjenik direktora Shandong Internationala Meng Yan nakon ceremonije potpisivanja u Banjoj Luci kazao je kako je uvjeren da će svi radovi biti obavljeni sukladno zadanim rokovima od pet godina, a možda i prije toga.

Dodik zahvalio Kinezima

Autocesta Banja Luka - Prijedor projektirana je u dužini o 42 kilometra i predstavlja prvi dio dionice autoceste koja bi trebala završiti u Bosanskom Novom.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je kineskim partnerima na upornosti da se ovaj projekt realizira.

Kazao je kako će u RS-u nastaviti provoditi plan gradnje mreže autocesta s naglaskom na povezivanje s cestovnom mrežom Srbije i to s kineskim partnerima, dodajući kako je to dio inicijative kineske vlade "Jedan pojas, jedan put", čiji je cilj strateško gospodarsko učvršćenje Kine i na europskom kontinentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara