Kinezi klonirali genetski izmijenjenog majmuna, istražuju poremećaje spavanja

Kinezi klonirali genetski izmijenjenog majmuna, istražuju poremećaje spavanja
Foto: EPA

KINESKI znanstvenici klonirali su genetski izmijenjenog makakija radi istraživanja poremećaja cirkadijskog ritma koji se dovode u vezu s problemima sa spavanjem, depresijom i Alzheimerovom bolešću, objavila je danas novinska agencija Xinhua.

To je prvi put da je za potrebe biomedicinskog istraživanja genetski izmijenjeni majmun bio izvor za više klonova, piše Xinhua. Klonovi su došli na svijet u Institutu za neuroznanost pri Kineskoj akademiji znanosti u Šangaju.

Kao donator izabran je genetski izmijenjeni majmun s najizraženijom sklonošću poremećajima cirkadijskog ritma. Iz stanica vezivnog tkiva (fibroblasta) životinje uzgojeno je pet klonova, izvijestila je kineska novinska agencija, pozivajući se na znanstveni časopis National Science Review.

Klonirani majmuni pokazuju znakove negativnog ponašanja

Prema pisanju službenog lista China Dailyja, klonovi će omogućiti daljnja istraživanja takvih zdravstvenih problema kod ljudi, koji danas spadaju među najveće izazove na području mentalnog zdravlja.

Klonirani majmuni već pokazuju znakove negativnog ponašanja, uključujući poremećaje spavanja, povišenu razinu tjeskobe i oblike ponašanja slične shizofreniji, dodaje list.

Xinhua pak ističe da je program u skladu s međunarodnim etičkim standardima za istraživanja koja se provode na životinjama, dodajući da njegovu realizaciju nadzire panel za etiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara