Ključni svjedok upravo potopio Trumpovu obranu

Ključni svjedok upravo potopio Trumpovu obranu
Foto: EPA

U SKLOPU četvrtog javno saslušanje vezano uz mogući opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa svjedočio je ključni svjedok, američki diplomat Gordon Sondland koji je posvjedočio o umiješanosti Trumpa u vršenje pritiska na Ukrajinu oko istrage Joa Bidena i njegovog sina, potvrdivši Trumpovo aktivno sudjelovanje u kontroverzoj aferi koja je dovela u pitanje njegov ostanak na dužnosti.

Ključni trenutak dugačkog svjedočenja veleposlanika SAD-a pri Europskoj uniji Gordona Sondlanda je priznanje da je pritiskao ukrajinsku vlast po Trumpovom izravnom nalogu. Sondland je rekao da je sve što je činio vezano uz pritisak na Ukrajinu bilo usmjereno po Trumpovim izravnim uputama. 

Sondland je također implicirao da su američki tajnik Mike Pompeo i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton "znali što se događa i zašto". 

Trump tražio od Zelenskog istragu protiv Bidena i o navodnom uplitanju Ukrajine u izbore 2016. 

Sondland je rekao da je znao da su istrage bitne Trumpu, a kongresnom odboru za obavještajne poslove priložio je i mailove i SMS-ove koji pokazuju da je i Trumpov uži krug znao što se događalo, prenosi CNN.

Otkrio je da se čak i potpredsjedniku Mikeu Penceu, koji se dosad uglavnom ograđivao od ove afere, požalio što se zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini povezuje s istragama koje se traže od te zemlje.

Novi krug svjedočenja trebao bi trajati do četvrtka pred odborom za obavještajne poslove.

Demokrati tvrde da je američki milijarder zlorabio predsjedničke ovlasti za svoju političku korist tražeći od Kijeva da istraži Joea Bidena, koji ima dobrih izgleda suprotstaviti mu se u studenome 2020. na predsjedničkim izborima, odnosno njegovog sina Huntera Bidena, koji je od 2014. do ove godine sjedio u upravnom odboru ukrajinske tvrtke Burisma.

Morao surađivati s Trumpovim osobnim odvjetnikom

Trump je, preko svojih dužnosnika i svog osobnog odvjetnika Rudyja Giulianija, prema optužbama, zahtijevao i istragu protiv navodnih počinitelja iz Ukrajine koji su se, prema teoriji zavjere koju zastupaju Trump i njegovi pristaše, urotili s američkim demokratima protiv Trumpa prije izbora 2016. Sondlad je posjedočio da je Giuliani pokušavao nagovoriti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da pokrene istragu o Trumpovim političkim suparnicima nudeći mu kao protuuslugu posjet Bijeloj kući.

Sondland je posvjedočio da je Trump njemu i još dvojici visokih dužnosnika naredio da rade s Giulianijem, koji je odbio surađivati u istrazi o opozivu.

"Nismo željeli raditi s g. Giulianijem. Jednostavno rečeno, igrali smo s kartama koje smo dobili. Svi smo shvaćali da ćemo, ako odbijemo raditi s Giulianijem, izgubiti važnu priliku da učvrstimo odnose između SAD-a i Ukrajine. Pa smo poslušali predsjednikove naredbe", rekao je.

Sondland: Je li postojao "quid pro quo"? Odgovor je da

>> Ključni svjedok je iskazom pokopao Trumpa?

Glavni argument oporbenih demokrata, koji drže većinu u Zastupničkom domu Kongresa koji vodi istragu o opozivu, bio je taj da se radilo o traženju usluge za uslugu (tzv. quid pro quo) jer je Trump blokirao paket vojne pomoći vrijedan 400 milijuna dolara. 

Najvažniji svjedoci već su ranije iza zatvorenih vrata, prema izvještajima američkih medija, potvrdili da je Trumpova administracija učinila upravo to - uključujući samog Sondlanda. 

No ovo je prvi put da je netko tko je izravno komunicirao s Trumpom u javnom svjedočenju na ovako otvoren način potvrdio da je upravo Trump tražio od Ukrajine uslugu za uslugu, stoga je njegovo svjedočenje najštetnije dosad po američkog predsjednika.

"Je li postojao 'quid pro quo'? Kao što sam ranije svjedočio na temu zatraženog telefonskog razgovora s Bijelom kućom i sastanka u Bijeloj kući, odgovor je da", rekao je Sondland.

"Svi su bili upućeni" oko Ukrajine

Obavještajni odbor Kongresa pred kojim Sondland svjedoči, a koji vodi demokratski zastupnik Adam Schiff, objavio je na Twitteru rezime Sondlandove uvodne izjave: "Postojao je 'quid pro quo' u Trumpovoj ukrajinskoj shemi. Zelenski je trebao najaviti istragu koja bi pomogla Trumpu politički kako bi podigao 'blokadu' na pomoć i sastanak u Bijeloj kući. Svi su bili upućeni oko toga."

Američki veleposlanik pri EU objasnio je i da je Trump "htio javnu izjavu od predsjednika Zelenskog kojom bi se obvezao na istrage Burisme i izbora 2016." 

"Giuliani je izrazio te zahtjeve izravno Ukrajincima. Giuliani je također izrazio te zahtjeve izravno i nama. Svi smo razumjeli da preduvjet za telefonski razgovor s Bijelom kućom i sastanak (Trumpa i Zelenskog) u Bijeloj kući odražavaju želje i zahtjeve predsjednika Trumpa."

Sondland, bogati hotelski poduzetnik i Trumpov donator, rekao je da je američki državni tajnik Mike Pompeo bio svjestan toga i da je "u potpunosti podržavao" njihove napore u pogledu Ukrajine.

Optužbe na račun Trumpa i Sondlandova uloga

Istraga je fokusirana na telefonski razgovor 25. srpnja u kojem je Trump zatražio od Zelenskija da provede dvije istrage koje bi mu koristile politički uključujući istragu protiv demokratskog suparnika Joea Bidena.

Druga istraga odnosila se na teoriju urote koju su zagovarali neki Trumpovi saveznici da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke predsjedničke izbore 2016., što se pokazalo lažnim.

Trump je prije toga zamrznuo 391 milijuna dolara američke vojne pomoći Ukrajini za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje koju je odobrio Kongres.

Demokrati optužuju Trumpa da je koristio tu zamrznutu pomoć i Zelenskijevu želju da ga posjeti u Bijeloj kući da bi izvršio pritisak na njega da pronađe kompromitirajuće dokaze protiv svojih političkih protivnika uoči predsjedničkih izbora iduće godine.

Sondland je, po svjedočenjima karijernih američkih diplomata, bio središnja osoba u tajnoj i "neregularnoj" političkoj operaciji u Ukrajini, zaobilazeći službene kanale i vršeći pritisak na Kijev da istraži Bidene.

Tajna operacija zaobilazila službene diplomatske kanale, sve vodio Trumpov odvjetnik

Sondland je posebno bitan svjedok jer nije, kao neki drugi svjedoci, karijerni diplomat i stoga ga Trump i njegovi pristaše ne mogu, kao te svjedoke, diskreditirati kao birokrata "duboke države" koji gaji antipatije prema Trumpu.

Sondland je podržao Trumpa u predizbornoj kampanji, kojoj je donirao čak milijun dolara. Znakovito je da je nakon toga, kad je Trump postao predsjednik, Sondlanda postavio na prestižno mjesto veleposlanika u EU. 

Sondland je, po ranijim svjedočenjima karijernih američkih diplomata, bio središnja osoba u tajnoj i "neregularnoj" političkoj operaciji u Ukrajini, zaobilazeći službene kanale i vršeći pritisak na Kijev da istraži Bidene.

Sondland je istaknuo da se odlučno protivio suspenziji vojne pomoći Ukrajini jer joj je ona trebala za borbu protiv ruske agresije.

Kazao je da nikada nije dobio jasan odgovor zašto je pomoć zamrznuta te da je shvatio da neće biti deblokirana dok Ukrajina ne pristane na Giulianijeve zahtjeve.

Trump niječe da je bilo ikakvih nepravilnosti u tom slučaju, istragu je proglasio lovom na vještice i oštro napada neke svjedoke uključujući one iz Bijele kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara