Klub IDS-a o privatizaciji hrvatskog hotelskog sektora

KLUB IDS-a protiv je privatizacije hrvatskog hotelskog sektora sve dok u Hrvatskoj postoji netko tko će materijalnom odgovornošću jamčiti za financijsko ozdravljenje poduzeća kojima je na čelu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru predsjednik kluba Damir Kajin.

´Ako u Hrvatskoj postoji netko tko će za šest godina za Sunčani Hvar učiniti ono što bi slovenske Terme Čatež učinile za tri godine nemojmo ići u privatizaciju´, poručio je Kajin.

No, ako takav u Hrvatskoj ne postoji, privatizacija je nužna jer će se hotelski sektor urušiti sam od sebe, dodao je.

Zamoljen da kaže, misli li da će sukobi oko Sunčanog Hvara dovesti do raspada vladajuće koalicije, Kajin je rekao - na kraju će sve ostati po onoj narodnoj - vuk sit, a sve ovce na broju, kazavši da je time rekao sve što o tome misli.

Klub IDS-a smatra da je Vlada, odbijanjem njihova prijedloga izmjena Zakona o privatizaciji po kojem bi neprivatizirano turističko zemljište bilo u vlasništvu lokalne samouprave, pokazala da nema hrabrosti regulirati vlasničke odnose nad tim zemljištem i time omogućiti gospodarski razvoj Hrvatske.

IDS-ovac Valter Drandić optužio je vladajuću koaliciju da nema političke hrabrosti othrvati se lobijima jakih tvrtki i neprivatizirano turističko zemljište uz more dodijeliti jedinicama lokalne samouprave.

´Pokazuje se da su lobiji u Hrvatskoj jači od temeljnih političkih i ekonomskih opredjeljenja, te da država koja je bila loš vlasnik turističkih zemljišta nastavlja tu svoju lošu politiku´, kazao je Drandić.

IDS je u studenome prošle godine u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji, jer smatra da bi jedinice lokalne samouprave jedine mogle jamčiti da raspolaganje neprivatiziranim turističkim zemljištem bude u općem interesu.

No, Vlada je njihov prijedlog odbila.

´Bojim se da će za nekoliko godina zemljom upravljati nekolicina jakih kompanija, koje će interes Hrvatske više podređivati svojim, nego općim interesima´, zaključio je Kajin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara