Kajin o privatizaciji "Sunčanog Hvara"

POTPREDSJEDNIK Istarskog demokratskog sabora (IDS) Damir Kajin danas je na konferenciji za novinare u Rijeci ocijenio da je polemika oko prodaje Sunčanog Hvara samorazarajuća i vodi zemlju u gospodarsku izolaciju.

On smatra da bi bilo nepošteno žrtvovati ministricu Pave Župan Rusković i zamjenika predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića jer odluka o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež, rekao je Kajin, sigurno nije donesena bez političkog pokrića iz vrha Vlade.

Kajin je kazao da je on protiv privatizacije inozemnim ulaganjem ako odgovorne osobe iz hrvatskih tvrtaka ili Vlade ´svojom materijalnom pozicijom odgovaraju za uspjeh´. Ako u Hrvatskoj ima onih koji će, preuzimajući takvu odgovornost, u Sunčanom Hvaru za šest godina napraviti ono što Terme Čatež nude da će uraditi za tri godine, treba im dati priliku, kazao je Kajin.

Treba postaviti pitanje zbog čega nitko od ozbiljnijih inozemnih investitora nije zainteresiran za ulaganja u Hrvatsku, rekao je. Građani su ogorčeni i frustrirani činjenicom da je 90 posto pretvorbenih procesa bila obmana, rekao je Kajin napominjući kako u tome nije bilo nikakvih pomaka nakon trećesiječanjskih izbora.

Osvrnuvši se na HSS-ovo protivljenje prodaji Sunčanog Hvara Termama Čatež, Kajin je podsjetio kako je njegova stranka istupila iz vladajuće koalicije nakon zahtjeva HSS-a da promijene Statut Istarske županije ili, ako neće, da napuste koaliciju.

Zamoljen da komentira tvrdnje nekih stranaka da IDS nije reagirao kada je pulski Arenaturist prodavan talijanskim investitorima, niti kod privatizacije drugih istarskih turističkih tvrtaka, Kajin je rekao da je IDS ´itekako reagirao za svako poduzeće´.

Rekao je da je spriječena prodaja porečke Plave lagune za 30 milijuna njemačkih maraka te da je budući vlasnik morao platiti 120 milijuna maraka, od čega su znatan dio dobili mali dioničari.

Kazao je da je Arenaturist bio pred stečajem i da su njegovu privatizaciju pozdravili i sindikat i mali dioničari, te da je talijanski investitor Europa Gruppo od tada uložio 50 milijuna eura u obnovu hotela. Kajin je kazao da ´nije sretan što je Europa Gruppo vlasnik Arenaturista´, ali da treba postaviti pitanje tko je doveo tu pulsku tvrtku do stečaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara