Kod Varaždina opljačkano vrijedno arheološko nalazište

Kod Varaždina opljačkano vrijedno arheološko nalazište

Foto: Pixsell/Vjeran Žganec-Rogulja

NEPOZNATI lopovi oštetili su i opljačkali arheološko nalazište iz starijega željeznog doba u Jalžabetu,  jedno od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, o čemu je varaždinska policija dobila dojavu danas oko podneva.

Varaždinska policija je danas oko podneva primila dojavu arheološkog tima Instituta za arheologiju iz Zagreba, zaduženog za iskopavanja u Jalžabetu, da je devastirano arheološko nalazište."Nakon dolaska na nalazište primijetili smo oštećenja na arheološkom nalazištu i pozvali policiju. Očevidom u suradnji s arheolozima utvrdit će se činjenično stanje i poduzeti daljnje radnje", rekao je policijski službenik za odnose s javnošću varaždinske Policijske uprave Matko Murić.

Jedan od najvećih neistraženih grobnih humaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki spomenik u Jalžabetu naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom oko 70 metara i višim od osam metara.

Općina Jalžabet i Institut za arheologiju nedavno su predstavili projekt arheološkog istraživanja u Jalžabetu pod nazivom "Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja", koji se provodi u sklopu programa Europske unije. Vrijednost mu je 2,5 milijuna eura od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu.

Šteta će tek biti utvrđena

"Teško je govoriti o razmjerima štete, to tek treba utvrditi. Nalazište je vrlo vrijedno", izjavio je predsjednik Općinskoga vijeća Jalžabeta i saborski zastupnik Josip Križanić.

Prema planovima Općine Jalžabeta, osim otkrivanja kako se na tom području živjelo u starijemu željeznom dobu, istraživanja grobnog humka trebala bi pridonijeti i razvoju kulturnog turizma u Jalžabetu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara