Kokain, oružje i svađa Hrvatske i Crne Gore. Priča o brodu Jadran je zanimljiva

Kokain, oružje i svađa Hrvatske i Crne Gore. Priča o brodu Jadran je zanimljiva
Foto: Wikipedia

CRNOGORSKA vojna policija je jučer na školskom brodu Jadran u Tivtu zaplijenila oko 50 kilograma kokaina i tako spriječila krijumčarenje za koje je za sada odgovorna samo jedna osoba. Uhićen je podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović. On je, kako se sumnja, znao za namjeru, za sada neidentificiranih osoba, da krijumčare kokain.

Droga je, kako piše RTCG, otkrivena na osnovu operativnih informacija Ministarstva obrane prije isplovljavanja Jadrana na koji su se jučer trebali ukrcati studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora i krstariti na ruti Tivat-Istanbul-Pirej u okviru suradnje Ministarstva obrane i Univerziteta Crne Gore.

Osim kokaina, na brodu je zaplijenjeno i više komada oružja u ilegalnom posjedu.

Slučaj je preuzeo Specijalni policijski odjel, koji je zajedno s kolegama iz Uprave policije došao do podataka da je član vojne mornarice, kako se osnovano sumnja, bio u sprezi s kriminalnim strukturama i grupama koje se bave švercom kokaina.

Istraga bi trebala sve objasniti

Istragom će biti utvrđeno tko je bio logistika i je li još netko od članova mornarice znao za krijumčarenje i da se na brodu nalazi kokain. Detaljnom istragom bit će utvrđeno gdje je utovarena droga i kome je trebala biti isporučena.

Obavljen je detaljan pretres sa svih pozicija, a za istražitelje je ključno da dođu do logističara kako bi otkrili koja je trebala biti krajnja destinacija.

Iz Ministarstva obrane su kazali da su na osnovu operativnih radnji ovlaštenih službenika Odjela za vojno-obavještajne i sigurnosne poslove došli do saznanja da određene kriminalne grupe imaju namjeru iskoristiti krstarenje školskog broda Jadran za kriminalne aktivnosti.

Pripadnici Uprave policije i Vojne policije, prema nalogu ovlaštenog tužitelja, provodili su mjere i radnje radi otkrivanja i procesuiranja počinilaca ovog kaznenog djela.

Ronioci Pomorskog odreda Mornarice ronili su ispod Jadrana kako bi pregledali podvodni dio trupa broda i dno mora ispod broda, a policija je dovela i psa posebno obučenog za otkrivanje droge.

Ova priča tiče se i Hrvatske - brod Jadran je neriješeno pitanje između dvije zemlje

Priča o brodu Jadran tiče se i Hrvatske.

Naime, školski brod Jadran, prema procjeni brojnih analitičara, jedino je otvoreno pitanje između Republike Hrvatske i Crne Gore jer i službeni Zagreb i Podgorica tvrde da je njihov.

Do posljednjih sukoba oko sudbine ovog broda došlo je u jesen 2018. godine.

Tada je, komentirajući jednu raniju izjavu ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića da taj poznati jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) rečeno da je "školski brod Jadran vlasništvo Republike Hrvatske i neraskidiv dio hrvatske pomorske povijesti".

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake"

"Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi brod Jadran bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo provođenje dogovora o sukcesiji i poštivanje međunarodnog prava", navodi MORH tada u odgovorima.

MORH je tada podsjetio da je Republika Hrvatska kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa pristala na mogućnost zajedničkog korištenja školskog broda Jadran u svrhu školovanja kadeta dviju zemalja.

"Međutim, matična luka školskog broda Jadran može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen", ističe MORH.

Crna Gora kaže da je njihov

Spor zbog Jadrana nastao je zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci Lora u Splitu.

No crnogorska strana ističe da je nakon izbijanja rata u bivšoj državi SFRJ postignut dogovor da se naoružanje i vojna postrojenja zatečeni na početku sukoba na teritoriju pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika. Na temelju tog dogovora, službena Podgorica drži da je školski brod Jadran, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom Arsenalu, ostao u posjedu Crne Gore.

Stoga u Mornarici Crne Gore kategorično tvrde da je školski brod Jadran dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra te da je u crnogorskom vlasništvu, ali da su otvoreni za suradnju sa susjednim zemljama, osobito s Hrvatskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara