"Koliko god osuđivali ovo ubojstvo netko od nas će ubojicu morati braniti"

"Koliko god osuđivali ovo ubojstvo netko od nas će ubojicu morati braniti"

NA KOMEMORACIJI za Ivanu Hodak, koja je započela u 12 sati, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori okupili su se njeni brojni prijatelji, poznanici i kolege. Nismo primijetili njenog dečka Ljubu Pavasovića Viskovića. U prostorijama HOK-a bili su, između ostalih, Jelena Perčin, odvjetnici Krešimir Krsnik, Željko Olujić, Ante Madunić te Marijan Hanžeković koji je stalno bio uz roditelje, Zvonimira i Ljerku Mintas Hodak.

"Mojem anđelu"

Ljubo Pavasović Visković u posljednjem pozdravu svojoj Ivani napisao je "Ja prije Tebe o ničem ništa nisam znao - zauvijek 888", a naslovio ga je samo "Mojem anđelu" i potpisao se s "Ljubo".

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis pozvao je sve odvjetnike u Hrvatskoj da danas od 12 do 13 sati prekinu svoj rad u znak mirnog prosvjeda zbog nedopustivo loše sigurnosne situacije u zemlji.

Komemoracija je trajala svega petnaestak minuta, međutim poruke koje su odaslali govornici bile su prilično snažne.

"Mi branimo zločince, ali ne i djelo"

Prvi je govorio odvjetnik Arno Vičić, bivši predsjednik HOK-a te jedan od članova Upravnog odbora HOK-a. "Bi li Ivana danas bila s nama da su službe radile ono što je njihova odgovornost? Besmisleno je o tome govoriti sada, jer to neće ublažiti bol koju osjećaju njezini roditelji i gubitak koji osjećaju svi prijatelji i kolege", rekao je Vičić te je dodao: "I koliko god osuđivali ovo ubojstvo, netko od nas će ubojicu morati braniti. Upravo i samo mi po zakonu branimo zločince, iako ne i djelo. To bi činila i Ivana."

"Iako sam kršćanski odgojen od sveg srca želim da zločinci budu kažnjeni kako mislim da zaslužuju, i po Božjem i po ljudskom zakonu. Što se tiče roditelja želimo da im vrijeme provedeno s ovim djetetom pomogne da prebole godine koje dolaze", zaključio je Arno Vičić.

"Nema osobe u kojoj se nije probudio gnjev"

Danijela Simeunović, predsjednica Udruge odvjetničkih vježbenika, ispričala je kako njezine kolege, kada su čuli vijest o Ivaninom ubojstvu nisu mogli nastaviti s radom. "Nema osobe u kojoj se nije probudio gnjev prema ubojici, kao i prema onima koji su naručili ubojstvo, te prema ovom društvu."

Kaže kako je imala sreću upoznati Ivanu, vedru, toplu i snažnu osobu koja je voljela život i koja je bila iznimno marljiva i ambiciozna. Naglasila je da je Ivana sa samo 26 godina ostavila traga ne samo u srcima ljudi koji su je poznavali nego i u profesionalnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je u srcu mladosti. U sve nas uvukao se strah, nevjerica i revolt, ali i poticaj da se Ivaninim okrutnim ubojstvom promjeni nešto u društvu", poručila je kolegica Ivane Hodak. "Neka Ivaninoj obitelji bar malo utjehe pruži sjećanje i toplina onih kojima je ispunila život", zaključila je Simeunović.

"Ne dozvolimo da ova smrt prođe samo tako"

"Pozivam da na svaki način pa i građanskom neposlušnošću ne dozvolimo da ova smrt prođe samo tako. Ako je na ovakav strašan način nestala s lica zemlje, neka nam to bude povod da učinimo sve da se tako nešto više ne dogodi", kratko je govorio i Leo Andreis, predsjednik HOK-a.

Na Mirogoju u 15.50 sati održat će se posljednji ispraćaj Ivane Hodak, koja je u ponedjeljak oko 11 sati ubijena na stubištu zgrade u Ulici Pavla Hatza, u središtu Zagreba. Ivana Hodak bit će pokopana u obiteljskoj grobnici Mintasovih.

> Hrvoje Petrač ispitan u Lepoglavi zbog ubojstva Ivane Hodak

> Ljerka Mintas Hodak: Moja Ivana nije bila trudna

> Ljubo Pavasović Visković: Najbitnije mi je da saznam zašto je ubijeno "najnevinije stvorenje"

U proteklih nekoliko dana policija je ispitala oko 200 osoba za koje se vjeruje da bi mogle imati informacije koje bi mogle pomoći u rješavanju zločina.

Jučer su ispitana trojica braće Petrač: Nikola, Novica i Roko, koji su se dobrovoljno podvrgnuli poligrafskom testiranju u sjedištu kriminalističke policije u Zagrebu. U zatvoru u Lepoglavi jučer je ispitan i Hrvoje Petrač kojega je otac ubijene Ivane Hodak, odvjetnik Zvonimir Hodak, neizravno optužio za umiješanost u ubojstvo.

Policija trenutno ne raspolaže fotorobotom mogućeg ubojice, a prema posljednjim informacijama još nitko nije osumnjičen za izvršenje ili naručivanje ubojstva. Kriminalisti temeljito prolaze kroz sve izjave sugovornika, analiziraju se tragovi i vrše vještačenja, a surađuje se i s policijama susjednih zemalja.

R.I. 
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara