Kolinda ide Putinu, a hrvatski vojnici na granicu s Rusijom

Kolinda ide Putinu, a hrvatski vojnici na granicu s Rusijom

Foto: Hina, Damir Šehar/PIXSELL

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar Kitarović planira službeni put u Rusiju i susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Istodobno, ministar obrane Damir Krstičević ispratio je hrvatske vojnike u NATO-vu misiju u Poljskoj, na istočnu granicu NATO saveza, onu s Rusijom.

>> Kolinda putuje u Rusiju, Putin osobno najavio njezin dolazak

>> Kolinda, Cvitan i Bandić idu u Rusiju, ali neće svi letjeti istim avionom

Jedinstvo članica NATO-a

Krstičević ispratio je u bjelovarskoj vojarni Bilogora Prvi kontingent Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a, u sklopu misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj.

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana NATO saveza na tom području, a sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica, istaknuto je.

Ujedno je potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji, rečeno je.

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih  Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa, te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Hrvatski vojnici u Poljskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak razmještaja u Poljskoj planiran je od listopada 2017., sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. Zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta borbene skupine pod vodstvom SAD-a je bojnik Ivan Užarević. 

"Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći", istaknuo je ministar Krstičević.

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi. 

"To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada u Poljskoj imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napravimo i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima", dodao je.

SAD ključni partner

Ministar obrane Krstičević istaknuo je sa su "naš ključan partner SAD", a tu su, dodao je, "i naši saveznici iz Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske i domaćin Poljska. Riječ je o odličnoj, najboljoj skupini. Imamo priliku prenijeti ogromna znanja koja ima naša pobjednička Hrvatska vojska, a s druge strane i mi možemo nešto od naših saveznika i partnera, lekcije za daljnji razvoj sposobnosti",  naglasio je Krstičević.

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2017. Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG — USA) u Republici Poljskoj.

Vojnici na istočnim granicama

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza - Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Navedene četiri borbene skupine pod vodstvom četiri vodeće države — Kanade (Republika Latvija), Savezne Republike Njemačke (Republika Litva), Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (Republika Estonija) te Sjedinjenih Američkih Država (Republika Poljska) bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga (Albanije, Belgije, Danske, Hrvatske, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske).

Aktivnosti borbenih skupina koordinirat će multinacionalno zapovjedništvo smješteno u gradu Elblagu na sjeveru Poljske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara