Proturuska mjera: NATO jača nazočnost u Crnom moru

Proturuska mjera: NATO jača nazočnost u Crnom moru

Foto: Hina

NATO u ponedjeljak u Rumunjskoj stavlja u funkciju nove međunarodne snage kao novu proturusku mjeru na svojem istočnom bloku i kao odgovor na jačanje ruske nazočnosti na Crnom moru nakon aneksije Krima 2014.

Snage će u početku biti male i oslanjati se na vojnike iz deset članica NATO-a uključujući Italiju i Kanadu, kao i domaćina Rumunjsku, a činit će ih kopnene, zračne i pomorske postrojbe koje će biti dodatak 900 američkih vojnika koji su već raspoređeni u toj zemlji.

"Naš cilj je mir, ne rat", rekao je rumunjski predsjednik Klaus Iohannis na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Bukureštu.

"Nismo prijetnja Rusiji, ali dugoročno trebamo savezničku strategiju, trebamo dijalog sa snažne pozicije obrane i odvraćanja", rekao je.

Rusija optužuje NATO da je pokušava opkoliti i da prijeti stabilnosti u istočnoj Europi, što NATO niječe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pojedinosti o novim snagama nisu još posve jasne. Dužnosnici NATO-a kazali su da će kopnenu komponentu tih snaga činiti multinacionalna postrojba veličine brigade, što je obično između 3000 i 4000 vojnika, no doprinos nerumunjskih snaga je skroman.

Uz postojeće pomorske ophodnje NATO-a na Crnom moru, pomorska komponenta uključivat će više savezničkih posjeta rumunjskim i bugarskim lukama, više obuke i vježbi ograničenih razmjera.

Plan na kojemu se radilo mjesecima

NATO-ove zračne snage u početku će također biti ograničene, ali Velika Britanija šalje svoje vojne zrakoplove u Rumunjsku, a Kanada već patrolira rumunjskim zračnim prostorom zajedno s nacionalnim pilotima, dok Italija patrolira bugarskim.

Kao i u slučaju Baltika i Poljske, NATO kaže da relativno malen multinacionalni model podsjeća na savezničku potporu Zapadnom Berlinu 1950-ih, kada su britanske, francuske i američke snage osiguravale da SSSR ne preuzme kontrolu nad cijelim Berlinom.

Nove snage planirane su mjesecima, a u ponedjeljak će ih posjetiti glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

NATO-ove snage - "Tailored Forward Presence" - u Rumunjskoj i Bugarskoj diplomatska su pobjeda Bukurešta, koji je NATO-ove snage na svojem teritoriju tražio otkako je 4000 NATO-ovih vojnika početkom godine zajedno s američkim oružjem razmješteno na Baltiku i u Poljskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara