Kolinda komentirala uhićenje Indexovog novinara

Kolinda komentirala uhićenje Indexovog novinara
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Twitter

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se danas na Twitteru o slobodi govora. 

Napisala je kako demokracija podrazumijeva slobodu govora i odgovornost za izgovorenu riječ te je citirala izjavu koja se često pripisuje Voltaireu.

“Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš”, citirala je.

Ta se izjava često pripisuje Voltaireu, a zapravo ju je zapisala Evelyn Beatrice Hall koja je pisala pod pseudonimom S. G. Tallentyre, a koja je najpoznatija po Voltairevoj biografiji “Voltaireov život”.

Spomenuti citat je zapisala u knjizi “Voltaireovi prijatelji”, koju je dovršila 1906. godine. Tom izjavom je ilustrirala Voltaireova uvjerenja, a izjava se otada često citira kako bi se opisao koncept slobode govora.

Uhićenje Indexovog novinara Duhačeka

Predsjednica se o slobodi govora oglasila dan nakon uhićenja i osuđivanja Indexovog novinara Gordana Duhačeka koji je osuđen upravo zbog objave na Twitteru.

Podsjetimo, policija je jučer privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka.

Duhaček je priveden zbog dviju objava na Twitteru. Jedna je objavljena u ljeto 2018. godine, a druga prije nekoliko tjedana.

Zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, kažnjen je novčanom kaznom od 200 njemačkih maraka, odnosno 754 kune.

Za pjesmicu "Govna Velebita", satiričnu preradu pjesme "Vilo Velebita", presuda će biti izrečena za dva dana.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara