KOLINDA KAO DIKTATORI Na press konferenciju pozvala samo odabrane novinare: "Ovo je skandal"

KOLINDA KAO DIKTATORI Na press konferenciju pozvala samo odabrane novinare: "Ovo je skandal"

Foto: FaH

UREDNIŠTVO najčitanijeg hrvatskog neovisnog medija, Index.hr-a, nije dobilo poziv na konferenciju za novinare predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Kako doznajemo, u tome nismo jedini, jer je Ured predsjednice zvao selektivno, odnosno pozivi su bili upućeni pojedinim novinarima, a ne redakcijama.

Hrvatska predsjednica danas je tako na Pantovčaku predstavila dvije godine svog mandata i to pred odabranim novinarima.

>> Kolinda komentirala prve dvije godine: Želim preseliti s Pantovčaka, osjećam se izolirano

Zovu za aktivnosti predsjednice, ali ne i na presicu

Index nije jedini od utjecajnih hrvatskih medija koji nije dobio poziv hrvatske predsjednice. Naime, uskraćeni su uglavnom pozivi redakcijama koji su redovito objavljivali kritičke članke o hrvatskoj predsjednici. 

Obavijest o konferenciji za novinare nije objavljena na službenim stranicama predsjednice, a ni na adrese redakcija nije stigla nikakva najava tog događaja.

Zanimalo nas je zašto je Indexu uskraćen poziv na konferenciju za novinare, iako nas redovno obaviještavaju o aktivnostima predsjednice, no glasnogovornik ureda predsjednice Luka Đurić ne odgovara nam na telefonske pozive, a ne odgovara nam ni na novinarske upite.

Ured predsjednice već je ranije donio odluku da neće odgovarati na naša pitanja, jer nemaju za nas ni vremena ni ljudi, a na što smo se žalili u povjerenici za informiranje. 

Predsjednica je danas u podne predstavila rezultate prve dvije godine svog mandata, a najavila je i neke poteze koje planira u sljedeće tri godine. Nakon predstavljanja dozvolila je pitanja novinara, a kakav je ton vladao na takvoj press konferenciji najbolje oslikava pitanje koje je dobila s HRT-a, u kojem je zamoljena da sama ocijeni svoju vladavinu na Pantovčaku.

HND: Nedopustivo ponašanje predsjednice
  
"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja što je  Predsjednica RH konačno prihvatila naš višekratno ponovljen zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, umjesto prakse jednosmjernog obraćanja novinarima ili slanja priopćenja, bez mogućnosti postavljanja pitanja. Smatramo, međutim, istovremeno skandaloznom činjenicu, na koju se HND-u požalilo više redakcija, da su na današnju tiskovnu konferenciju izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin Ured. Pritom nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj", stoji u današnjem reagiranju HND-a objavljenog nakon članka na Indexu.

Udruženje novinara smatra takav postupak nedopustivim izigravanjem dobrih, demokratskih običaja. 

"Nisu čak ni redakcije bile službeno obaviještene, kako bi same odlučile kojeg će novinara poslati da izvještava, što držimo izravnim miješanjem u autonomiju medija. O svojevrsnoj konspiraciji sazivanja tiskovne konferencije o dvogodišnjici mandata Predsjednice RH govori i činjenica da na njezinim službenim stranicama o tome nema obavijesti", navodi se u priopćenju u kojem se naglašava da praksa sazivanja tiskovnih konferencija mora biti takva da se o njima obavještavaju sve redakcije bez izuzetka, ona ne smije biti selektivna i rezultat preferencija političara.

Izbjegavanje neugodnih pitanja

"U protivnom se nameće sumnja da je konferencija za novinare sazvana zato da bi se fingirala otvorenost prema javnosti, odnosno izbjegla eventualna neugodna pitanja onih koji nisu pozvani", zaključuje se na kraju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara