PREDSJEDNIČKI IZBORI

Kolinda neumorno maše svojim programom. U njemu nema ničeg

Kolinda neumorno maše svojim programom. U njemu nema ničeg
Screenshot: HRT

OTKAKO su je izazvali na sučeljavanje aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja sada želi i drugi mandat, neumorno se poziva na svoj program, kojim je mahala i u jučerašnjem sučeljavanju. 

Podsjetimo, riječ program u kontekstu politike ima svoje značenje, to je dokument u kojem se navode ciljevi i načela nekog političara ili političke stranke. Program bi trebao sadržavati konkretne korake koji će dovesti do dugoročnog cilja. Od toga svega u Kolindinom programu nema baš ničega.

Mora se hvaliti rezultatima, a njih nema

"Hrvatska zna i mora bolje" naslov je izbornog programa aktualne predsjednice i kandidatkinje za drugi mandat Kolinde Grabar-Kitarović kojim kao da želi poručiti biračima da je vrijeme da nakon pet godina izaberu nekog drugog, a ne nju.

Iako je Kolinda kao aktualna predsjednica na neki način u prednosti pred ostalim kandidatima jer samom svojom funkcijom ima veću pažnju javnosti, s druge strane je u nezahvalnoj poziciji jer dok drugi kandidati mogu nuditi obećanja, ona bi se trebala hvaliti rezultatima - kojih nema.

Kolindin program - opširno pismo Djedu Božićnjaku

Tako je odlučila, kao što smo vidjeli i u jučerašnjem sučeljavanju, sve karte baciti na svoj (novi) program, koji više izgleda kao opširno pismo Djedu Božićnjaku nego kao popis ciljeva koje želi realizirati u sljedećih pet godina.

Program je podijeljen u sedam poglavlja - Razvoj, Identitet, Odlučnost, Pravednost, Demokracija, Sigurnost i Optimizam.

U zemlji poput Hrvatske koja se suočava s ekonomskim zaostajanjem i masovnim iseljavanjem stanovništva, većinu građana vjerojatno najviše zanima kakvu aktualna predsjednica ima viziju razvoja. Iako je Kolinda u nekim trenucima tijekom svog mandata znala dobro zvučati kada je govorila o ekonomskim pitanjima, radilo se o stavovima koje su njeni pisci govora negdje usput pokupili jer su im dobro zvučali. 

Naime, vrlo brzo bi se pokazalo da Kolinda zapravo slabo razumije te probleme, što zapravo i ne čudi jer ih ne razumiju ni drugi političari koji su karijere proveli uhljebljeni na javnim funkcijama.

Kolinda za ekonomski neuspjeh krivi socijalističko nasljeđe, a hvali se da dogovara zapošljavanja, kao da smo u Sjevernoj Koreji

Na primjer, Kolinda u svom programu za ekonomsko zaostajanje krivi, između ostalog, i socijalističko nasljeđe, što se može shvatiti kao prevelik upliv države u ekonomiju, a neki dan se u onom neobičnom govoru na predizbornom skupu u Osijeku hvalila da je kao predsjednica države dogovorila poslove “preko interneta” s plaćom od osam tisuća eura. Na stranu sad iznos plaće, ali neobično je da osoba na predsjedničkoj funkciji ugovara poslove između osoba i privatnih tvrtki, barem u normalnim zapadnjačkim tipovima ekonomija. To je normalno vjerojatno još jedino u Sjevernoj Koreji, Venezueli i ostalim propalim komunističkim odnosno socijalističkim državama.

“Iako je Hrvatska dio razvijenog euroatlantskog svijeta, u tijeku četvrte industrijske revolucije Hrvatska mora imati jasan vlastiti odgovor na pitanje: kamo idemo i na čemu temeljimo svoj daljnji razvoj? To je osobito potrebno jer naše gospodarstvo, objektivno, ne može ravnopravno konkurirati najrazvijenijim državama, djelomice zbog socijalističkog nasljeđa i ratnih razaranja, djelomice jer nedovoljno brzo usvajamo inteligentne politike u području obrazovanja, gospodarstva i posebice, demografije”, stoji u Kolindinom programu.

Predsjednik ima zanemariv utjecaj na važna pitanja pa je Kolindin "program" pun šupljih fraza

Autori Kolindinog programa svjesni su da ona ima vrlo ograničen, zapravo nikakav utjecaj na pitanja koja se tiču razvoja zemlje, pa se tako u tekstu stalno ponavljaju fraze poput “predložit ću”, “nastojat ću”, “zagovarat ću” i slično jer joj to jedino i preostaje s obzirom na to da su politike koje navodi u programu u ingerenciji vlade, koja vjerojatno ima svoje planove i programe.

Kolinda tako navodi uobičajene stvari koje smo već bezbroj puta čuli, poput poreznog rasterećenja “hrvatskih poduzetnika” i “hrvatskih obitelji”, s posebnim naglaskom na rasterećenje rada. No poreznu politiku definira vlada, a ne predsjednik, i osim toga, svatko tko zna kako izgleda struktura troška poslodavca, odnosno bruto2 plaće, zna da su najveća opterećenja doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Preduvjet za znatnije rasterećenje plaća jest reforma ta dva sustava. No na ta pitanja Kolinda nema odgovor. 

Nebitan program za nebitnu funkciju

Hrvatski građani, sudeći i po ovom programu, mogu očekivati da će im Kolinda i ubuduće dogovarati poslove preko interneta s plaćom od 8000 eura. Naime, u programu obećava da će “ostati prva hrvatska gospodarska diplomatkinja”, ali je i kritična prema radu diplomacije po tom pitanju. 

“Gdje god sam u inozemstvu kao predsjednica boravila, osiguravala sam kontakte i kanale djelovanja hrvatskim poduzećima.  Nažalost, u tome sam djelovanju bila pomalo usamljena jer me hrvatski vanjskopolitički sustav nije dovoljno pratio. Žurno moramo uspostaviti novi sustav djelovanja naših diplomatskih predstavništava kad je riječ o gospodarstvu”, navodi se u programu. 

Funkcija predsjednika je u hrvatskom političkom sustavu, srećom, relativno nebitna. Kakvi nam se kandidati nude, ne bismo se pretjerano usrećili da bilo tko od njih ima značajniji utjecaj na politiku. S obzirom na to da se radi o sporednim likovima, sporedni su i njihovi programi, a ako baš imate volju i želju pročitati kompletan Kolindin program, izvolite.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara