Kolinda o kaznenim prijavama za raketiranje Banskih dvora: "Za pravdu nikad nije kasno"

Kolinda o kaznenim prijavama za raketiranje Banskih dvora: "Za pravdu nikad nije kasno"

Foto: Hina

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović u Koprivnici je rekla kako za pravdu nikad nije kasno komentirajući podizanje kaznene prijave za raketiranje Banskih dvora prije 26 godina.

"Mislim da je do prijave moglo doći ranije. Međutim, koliko sam upoznata sa slučajem, nedostajali su neki ključni svjedoci i ključni podaci. Kad se podiže optužnica, ona mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena", istaknula je predsjednica te dodala da za pravdu nikad nije kasno.

Svoj je drugi radni dan u Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović počela susretom s gospodarstvenicima županije domaćina te Bjelovarsko-bilogorske županije.

Problemi gospodarstvenika

Koprivnička dvorana kina "Velebit" bila je prepuna gospodarstvenika i obrtnika koji su ukazali na svoje probleme u procesu poslovanja te zastarjele obrazovne programe i upisne kvote u obrazovnim institucijama koje ne prate potrebe tržišta rada. Šuma zakona i propisa te brojne inspekcije koje se "ponašaju represivno" također ne dozvoljavaju da se gospodarstvenici bave svojim primarnim poslom nego se i sami pretvaraju u administraciju, istaknuli su.

Najupečatljiviji istup bio je onaj predsjednika HGK Županijske gospodarske komore Koprivničko-križevačke Mirka Habijanca, ujedno i predsjednika uprave križevačkog Radnika, koji je rekao da se 'pod hitno' mora zaustaviti odljev radne snage.

"Govorimo o visini minimalnih primanja, umjesto da u što kraće vrijeme radniku osiguramo barem pola prosječne njemačke plaće. Jedino ćemo tako zadržati mlade ljude u Hrvatskoj. Ako ne zaustavimo odljev radne snage, i mi poslodavci počet ćemo seliti izvan zemlje", rekao je Habijanec.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren požalio se na probleme koji često iskrsavaju prilikom investicija u energetiku.

"Postoje organizirane skupine koje uništavaju investicije u nastajanju, a posebno se to očituje prilikom investiranja u sektor energetike i gospodarenja otpadom", ocijenio je Koren te ustvrdio da se takve skupine "kriju pod krinkom ekoaktivizma" te sustavno i namjerno opstruiraju hrvatsko gospodarstvo.

Založila se za decentralizaciju pojedinih ministarstava

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović založila se da pojedina ministarstva i agencije budu što više decentralizirane kako bi njihovi zaposlenici radili na terenu zajedno s poduzetnicima i bili im od pomoći.

Smatra da treba poraditi na prevenciji, a ne represiji. Osim što bi državni službenici trebali objasniti kako primijeniti nove zakone i propise, predsjednica smatra da bi se država trebala baviti i konzaltingom.

"Mogla bi davati savjete o tome kako izaći na strana tržišta i kako koristiti europske fondove... Moje je mišljenje da se raspolaganje europskim fondovima treba spustiti na županije, jer s te razine se bolje uočavaju potrebe lokalnog gospodarstva", smatra Grabar-Kitarović.

Govoreći o nedostatku radne snage predsjednica je kazala da je, uz kurikularnu reformu, nužno transformirati cjeloviti obrazovni sustav.

"Na taj način ne samo da ćemo osigurati radnu snagu za deficitarna zanimanja nego ćemo povećati zapošljivost mladih koji izlaze iz obrazovnih institucija", naglasila je.

Nakon susreta s gospodarstvenicima, predsjednica je kazala novinarima kako je dobila prilično dobar uvid u stanje gospodarstva dviju županija i probleme s kojima se susreću poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici.

"Ti su problemi najčešće administrativne prirode, prije svega, u komunikaciji s resornim ministarstvima, agencijama i svima koji su odgovorni za njihov rad. Čuli smo o problemima naplate, odnosa s dobavljačima, o monopolu na tržištu pa do toga kako plasirati proizvode na strana tržišta", nabrojala je predsjednica kazavši da će njen Ured, na osnovu svega što je čula, napisati preporuke resornim ministarstvima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara