Kolinda oštro odgovorila šefu centra Simon Wiesenthal: "Namećete kolektivnu krivnju Hrvatima"

Kolinda oštro odgovorila šefu centra Simon Wiesenthal: "Namećete kolektivnu krivnju Hrvatima"

Foto: Hina 

CENTAR Simon Wiesenthal iz Jeruzalema oštro je reagirao na izjave hrvatske predsjednice u Argentini.

 
Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom posjeta Argentini tamošnjim Hrvatima rekla kako su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine".
 
 
Ta izjava naišla je na žestoku reakciju jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal, nazvanom po slavnom lovcu na naciste. U centru citiraju spornu izjavu hrvatske predsjednice te ističu kako je Kolinda to izjavila "neovisno o činjenici da su među tim imigrantima bili i brojni ustaški ratni zločinci".
 
Direktor centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff poslao je pismo uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a u njemu poimence nabraja tko je sve od ustaških čelnika nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Argentinu - ustaški poglavnik Ante Pavelić, šef ustaške tajne policije Eugen Dido Kvaternik i Dinko Šakić, zapovjednik logora Jasenovac.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grabar-Kitarović odgovorila Zuroffu
 
Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je dr. Efraimu Zuroffu, direktoru Centra Simon Wiesenthal za Izrael i Istočnu Europu.
 
Njezino pismo prenosimo u cijelosti.
    
"Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji.
 
S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.

Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu", napisala je u svojem pismu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara