Kolumnist NY Timesa: Trump i Putin protiv Amerike

Kolumnist NY Timesa:  Trump i Putin protiv Amerike
Foto: Hina, NY Times

"OD POČETKA mandata, predsjednik Trump je na svaki djelić dokaza CIA-e, FBI-a i NSA-a o ruskom miješanju u posljednje izbore u našoj zemlji u njegovu korist reagirao tako što bi napao Baracka Obamu i demokrate. Nikad nije napadao ruskog predsjednika Vladimira Putina za njegove napade na naš demokratski proces.

Takvo ponašanje američkog predsjednika toliko je perverzno, toliko protivno američkim interesima i vrijednostima da to dovodi do samo jednog zaključka: ili je Donald Trump pričuva ruskih obavještajnih službi, ili uistinu uživa glumeći tu ulogu na TV-u", napisao je prije nekoliko dana Thomas L. Friedman za The New York Times.

Trump protiv Putina, ili Trump uz Putina?

"Sve što se dogodilo u Helsinkiju potvrđuje samo jedan zaključak. Dragi moji Amerikanci, u velikoj smo nevolji i pred nama su danas velike odluke. To je bio povijesni trenutak u cjelokupnoj povijesti Sjedinjenih Država. Postoji neosporiv dokaz da je naš predsjednik, prvi put u našoj povijesti, namjerno, grubom nepažnjom ili zbog svoje iskrivljene osobnosti, umiješan u izdajničku aferu, koja nagriza njegovu prisegu da 'će čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država'.

Trump je u Helsinkiju na sastanku s Putinom prekršio tu zakletvu i republikanci više ne mogu pobjeći od te činjenice.

Svaki pojedini republikanski zastupnik bit će, za vrijeme predizborne kampanje, upitan: 'Jeste li uz Trumpa i Putina, ili uz CIA-u, FBI i NSA?' Sve je počelo šokantnom objavom na Twitteru, koju je Trump objavio prije nego što se sastao s Putinom.

U njoj Trump tvrdi da odnosi Rusije i Amerike nikad nisu bili gori zbog nepromišljenosti i gluposti SAD-a, ali i zbog 'namještenog lova na vještice'. Rusko ministarstvo vanjskih poslova na svom je službenom Twitter profilu odmah podržalo Trumpovu objavu i kasnije dodalo: 'Slažemo se.'''

Trumpovo negiranje ruske umiješanosti u američke izbore

"Na pitanje o tome tko je hakirao američke izbore, Trump je odgovorio da 'ne vidi razloga zašto bi to bila Rusija'. Potom je dodao da 'su obje države krive jer su činile iste pogreške' i da je američko istraživanje ruskog hakiranja čimbenik koji je narušio odnose. Trump je jednostavno luđački opsjednut onime što se dogodilo na prošlim izborima. No sad je predsjednik, i činjenica da možda i nije bio u tajnom dogovoru s Rusima ne znači da kao predsjednik ne snosi svoj dio odgovornosti za osiguravanje uvođenja sankcija Rusiji zbog umiješanosti u naše izbore, kao i za učinkovito sprječavanje takvih situacija u budućnosti. To je u njegovom opisu posla.

Što je Putin učinio u proteklih nekoliko godina da je zaslužio da mu se američki predsjednik ulizuje glumeći da su odnosi između dvije zemlje izvanredni? Putin je okupirao Krim, izvršio prikrivenu agresiju na Ukrajinu, nabavio je projektile koji su srušili malezijski civilni zrakoplov koji je letio iznad Ukrajine, prognao desetke tisuća izbjeglica iz Sirije u Europu te time destabilizirao Europu, bio je upleten u smrt britanske žene koja je slučajno aktivirala sintetički neurootrov namijenjen trovanju bivših ruskih špijuna u Britaniji te je potaknuo širenje dezinformacija kako bi ubrzao proces istupanja Velike Britanije iz Europske unije i raspad same Unije.

No, najvažnije, Putin je naredio računalni napad na izborni proces u Americi, u pokušaju da pomogne Trumpu pobijediti, samostalno ili u tajnom sporazumu s Trumpom, stvarajući podjele među građanima Amerike.

Nisam pobornik teorija zavjere, no ne bi me začudilo da je prva stvar koju je Trump rekao Putinu tijekom njihovog privatnog sastanka u Helsinkiju zapravo bila: 'Vladimire, ti i ja smo još uvijek u dobrim odnosima, zar ne?' Na što bi mu Putin odgovorio: 'Donalde, nemaš se zašto brinuti. Samo budi svoj. Naravno da smo u dobrim odnosima''', piše Thomas L. Friedman u kolumni za The New York Times.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara