Komadina želi da vlada spasi brodogradilišta

Komadina želi da vlada spasi brodogradilišta
Foto: Hina

PRIMORSKO-goranski župan Zlatko Komadina rekao je na konferenciji za novinare da se od mjerodavnog ministarstva očekuje plan za očuvanje brodogradnje, posebice 3. maja, te da je nužno imenovati nove uprave u pulskom brodogradilištu Uljanik i riječkome 3. maju.

"Vjerujem da u ime radnika 3. maja jasno mogu reći da od resornog ministarstva očekujemo plan za očuvanje brodogradnje, a što se nas tiče, fokus je na 3. maju. Prije svega, zaposleni moraju znati što sljedećih tjedana mogu očekivati od vlade. Vlada ima upravljačku moć jer je najveći pojedinačni dioničar, ima legislativnu moć te ima proračun sa snagom koja može pomoći u provedbi plana restrukturiranja", rekao je Komadina.

Istaknuo je da je za sutra najavljena Skupština dioničara Uljanika, da dioničari moraju imenovati novu Upravu Uljanika, kao i novu Upravu 3. maja, te da će sljedećeg tjedna, nakon 23. listopada, proći 60 dana od blokade računa 3. maja. Smatra da se do tada račun 3. maja mora deblokirati jer u protivnom tom brodogradilištu prijeti otvaranje stečaja. "Valjda je svima jasno da vlada mora reagirati", istaknuo je.

Također je istaknuo da vlada mora aktivno preuzeti plan restrukturiranja i poslati ga u Bruxelles kao svoj plan, što bi brodovlasnicima dalo jamstvo za sigurnost njihovih narudžbi i za budućnost brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Komadina se osvrnuo i na probleme u vezi sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina.

"Uprava i rukovodstvo Ekoplusa, koji upravlja Marišćinom, moraju znati što smrdi, a smrdi odlagališna ploha gdje se odlažu produkti Marišćine. Oni moraju vrlo jasno i u što kraćem roku reći zašto smrdi, što se događa i koje su to tvari, koje su pogreške u postupanju s otpadom", rekao je župan.

Dodao je kako se mora znati tko je u vodstvu Ekoplusa odgovoran te da je predsjednik Uprave te tvrtke rekao da će se problem riješiti do Nove godine. U suprotnom, istaknuo je kako Uprava Ekoplusa mora odstupiti. Kako je rekao, županija je u vezi s problemom na Marišćini otvorena za sve konstruktivne prijedloge, pogotovo stručnjaka.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara