Komentar: Iznenađujuće vodstvo Milanovića, poniženje za Kolindu

Komentar: Iznenađujuće vodstvo Milanovića, poniženje za Kolindu
Foto: Marko Lukunic/Pixsell, Index

REZULTATI izlaznih anketa za prvi krug predsjedničkih izbora iznenađujuće pokazuju da bi najveći broj glasova mogao dobiti kandidat SDP-a i još nekoliko lijevo-liberalnih stranaka Zoran Milanović. Bivši premijer je u prvom krugu profitirao od bratoubilačkog rata na desnici koji se vodio između obožavatelja Kolinde Grabar-Kitarović i obožavatelja Miroslava Škore, pozicioniravši se kao iskusna i pristojna alternativa posvađanim favoritima desnice.

Milanović je u kampanji imao težak zadatak obuzdavanja vlastitog jezika, što mu je većinom uspjelo, osim gafa o petokraki na Hajdukovom dresu. Držao se suvereno i govorio je direktno, vidjelo se da vlada materijom, što mu je svakako bilo od koristi tijekom televizijskog sučeljavanja na HTV-u, na kojemu je ostavio jedan od boljih dojmova. S obzirom na to koliko je potrošio u kampanji i na to da nitko nije očekivao da bi mogao dobiti najviše glasova u prvom krugu - iako je stalno rastao u anketama - Milanovićev rezultat je malo iznenađenje prvog kruga.

Nasuprot tome, Kolindino drugo mjesto po izlaznim anketama bilo je očekivano. Aktualna predsjednica je odradila kampanju punu gafova i sramotnih momenata, čemu je kulminacija bilo njeno baljezganje u Osijeku, nakon kojeg su se mnogi zapitali je li Kolinda bila pijana. Kampanju je za Kolindu odradio HDZ, a Plenkovićev HDZ - pokazali su europski izbori - i ne može računati na više od 25 posto. Dio HDZ-ove vjerne glasačke vojske još jednom je izdao stranku te je ovaj put otišao Miroslavu Škori.

Kolinda je pet godina bila predsjednica RH i ovakav rezultat je za nju nedvojbeno poniženje. Istovremeno je to i presuda o tome kakva je bila predsjednica, što ne može dokinuti ni pobjeda u drugom krugu, koja je i prošli put bila tijesna. Da je Kolinda doista bila predsjednica svih građana, ne bi bila na 25 posto, nego na 40 posto.

Škoro bi se s trećim mjestom i gubitkom ulaska u drugi krug za 1,5 posto, dakle unutar statističke pogreške, mogao pretvoriti u najvećeg tragičara ovih predsjedničkih izbora. Došao je jako blizu, ali nije bilo dovoljno da sruši uzdrmanu Kolindu. No čini se da Škoro neće nestati s političke scene nakon ovih izbora, iako ostaje nejasno kako bi mogao nastaviti surađivati s rogovima u vreći s desnice koji ga podupiru za predsjednika.

Bit će zanimljivo sljedećih dana pratiti hoće li doći do smirivanja strasti u desnom glasačkom tijelu i hoće li Škoro inzistirati na tome da je pokraden, jer očito je da Kolinda ne može pobijediti Milanovića u drugom krugu ako većina Škorinih glasača odbije glasati za nju kao za manje zlo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara